İran Genelkurmay Başkanlığı: Türk İHA'sı Helikopterin Yerini Doğru Şekilde Bildiremedi!

İran Cumhurbaşkanı'nın düşen helikopterin enkazının bulunmasında İran'ın yetersiz kalması ve yardıma giden Türk İHA'sının bulması dünya genelinde büyük yankı uyandırmıştı, Bunun üzerine İran Genelkurmay Başkanlığı Türk İHA'sı hakkında açıklamada bulundu.

19 Mayıs Günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan-İran sınırındaki görüşmesinin ardından dönüşe geçen Reisi'nin bulunduğu helikopter, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Berazin ile Erdeşiri köyleri arasındaki Dizmar ormanına düşmüştü.

TÜRK İHA'SI YERİNİ TESPİT ETTİ

Havanın kararması, yoğun tipi ve yağışın olumsuz etkilediği arama- kurtarma çalışmalarında yaşanan zorluklar nedeniyle Tahran yönetimi Türkiye'den gece görüşlü helikopter talebinde bulunmuştu. Gece boyu devam eden enkaz tespit çalışmalarında sabah karşı Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın belirlediği konuma yönelen İranlı yetkililer, helikoptere ait enkazı bulmuştu.

Yaşanan gelişmeler üzerine İran Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yaptı.

TÜRK İHA'SI DOĞRU ŞEKİLDE BİLDİREMEDİ

İran Genelkurmay Başkanlığı;helikopter kaza yerinin kesin tespitinin İran İHA'ları tarafından yapıldığını ifade ederek, katkı sağlayan emek veren ülkelere teşekkür etti.

TESPİT EKİPMANI YOKTU

İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde; " Türk İHA'sı bulut altındaki noktaları tespit ekipmanı bulunmaması nedeniyle helikopterin düştüğü yeri doğru şekilde bildiremedi ve Türkiye'ye döndü Dost ülkeler Türkiye, Rusya ve Çin başta olmak üzere çaba gösteren tüm ülkelere teşekkür ediyoruz.

İRAN İHALARI TESPİT ETTİ

İran Savunma Masası Muhabiri Younes Şadlou, yerel saatle 5.30 sularında İslami Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü'ne ait özel bir İHA'nın helikopteri Uzi köyünün güneybatısında tespit ettiğini söyledi.

Türk İHA'sı, Türkiye'nin isteği ve İranlı yetkililerin kabul etmesiyle kurtarma operasyonu için yardıma geldi. Dahası Rusya da katılmak istedi ve kendi özel kurtarma donanımlarını gönderdiler.

TÜRK İHASININ KONUMU 10 KM UZAKTAYDI

Ermenistan'dan iki İHA ve Moskova'dan özel donanımın Tebriz'e ulaştığını söyleyen Şadlou, "Ancak İran İHA'sının bulduğu helikopterin konumu, Türk Akıncı'nın paylaştığı konumdan 10 km uzaktaydı".

Şadlou, Akıncı'nın helikopterin yerini "tam olarak bulamadığını" söyledi ve Devrim Muhafızları'nın İHA'sının enkazın yerini tespit ettiğini açıkladı.


MUHABİR

Bakmadan Geçme