İsa Yusuf Alptekin ölüm yıldönümünde rahmetle anılıyor
Doğu Türkistan ve Uygur türklüğü'nün unutulmaz lideri ve Doğu Türkistan davasını dünyaya duyuran ve ölene kadar bağımsızlığı için çalışan İsa Yusuf Alptekin ölümünün 28.yıldönümünde rahmetle anıldı
Doğu Türkistan bağımsızlık hareketinin sembol ismi İsa Yusuf Alptekin, bundan 27 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Anayurdu Doğu Türkistan'ın bağımsızlığını ölünceye değin savunan, Doğu Türkistan davasının Türkiye'deki ve dünyadaki en önemli ismi haline gelen İsa Yusuf Alptekin 17 Aralık 1995 gecesi İstanbul'da vefat etti.
Alptekin, bağımsızlığı için uğraş verdiği anavatanı Doğu Türkistan, 1949'da işgal edilince Türkiye'ye geldi ve Türkiye'yi ikinci vatanı olarak bildi. Doğup büyüdüğü Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için ölümüne kadar yılmadan mücadele eden ve Doğu Türkistan mücadelesine ömrünü adayan Alptekin, Türk dünyasında bu yönüyle tanındı.
MÜCADELESİNİ “AZİZ TÜRKİYEMİZ” DEDİĞİ TÜRKİYE'DE SÜRDÜRDÜ
Alptekin'in mücadelesi hala hafızalardaki yerini koruyor. Çin'in dünyadan gizlemeye çalıştığı, sayıları milyonları bulan Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik toplama kampları zulmü ve insan hakları ihlalleri bugün hala dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Çin'in Nazi kamplarını andıran zulmü bugün devam ederken Uygur Türkleri, Doğu Türkistan‘daki sistematik asimilasyon ve baskı politikalarını Türkiye'de ve dünyanın pek çok yerinde duyurmaya çalışıyor.
İşte Alptekin, bu mücadelesini uzun yıllar yaşadığı ve “Aziz Türkiyemiz” olarak nitelendirdiği Türkiye'de 1995 yılının 17 Aralık'ın da vefat edene dek sürdürmüştü. Onun haklı mücadelesi ve davasının önemi, Çin kamplarının zulümleriyle gündemden düşmediği şu günlerde bir kere daha anılıyor.
İSA YUSUF ALPTEKİN KİMDİR?
Doğu Türkistan bağımsızlığının sembol ismi İsa Yusuf Alptekin, 1901 yılında Doğu Türkistan'ın Kaşgar vilayetinde doğdu. Alptekin, öğrenimini Doğu Türkistan'da tamamladıktan sonra çeşitli memuriyet görevlerinde bulundu.
1926 yılında Batı Türkistan'a geçerek burada milli mücadele taraftarlarıyla bir araya gelen Alptekin, 1931'de Hoca Niyaz tarafından başlatılan ayaklanma sırasında Doğu Türkistan'daki valilerin halka yaptıkları zulmü Çin hükumetine anlatarak, bu durumun önlenmesini, aksi takdirde ayaklanmanın yayılacağını söyledi. Alptekin, ayaklanma sırasında ve sonrasında milliyetçilik faaliyetlerini sürdürdü.
1936 yılında Çin Meclisi üyeliğine de seçilen Alptekin, mücadelesini daha çok siyasi alanda yoğunlaştırmıştı. 1939'da Doğu Türkistan Hükumeti kurulunca, genel sekreterlik görevini üslenen Alptekin, bir yıldan fazla kaldığı bu görev esnasında, milliyetçi, anti-emparyalist ve anti-komünist politikalar sebebiyle, Rusya'nın ve Çin'in tepkilerini üzerine çekti. Alptekin, 1949'da Çin'in Doğu Türkistan'ı işgali ile birlikte o günkü Hindistan'ın Keşmir eyaletine iltica etti.
TÜRKİYE YILLARI
1954 yılında Türkiye'ye geçen Alptekin, Türkiye'ye gelir gelmez İstanbul'da Doğu Türkistan Göçmenler Cemiyeti'ni kurarak, bundan sonraki faaliyetlerini Doğu Türkistan davasının dünya kamuoyuna anlatılmasında yoğunlaştırdı. Yabancı ülke yöneticileri nezdinde olduğu kadar Türkiye hükumetleri nezdinde de Doğu Türkistan davasının anlatılması için mücadele veren Alptekin, parti liderleriyle, başbakan ve cumhurbaşkanlarıyla görüştü. O tarihten itibaren Doğu Türkistan Türklerinin durumunu bütün dünyaya haykırmayı sürdüren Alptekin, bütün ömrünü bu konuya vakfetti.
Doğu Türkistan davasının Türkiye'de ve dünyadaki en duayen ve fedakar ismi haline gelen İsa Yusuf Alptekin 17 Aralık 1995 gecesi İstanbul'da hayata veda etti.