İspanya'nın Ardından İrlanda ve Norveç'te Filistin'i Devlet Olarak Tanıdı
Sabah saatlerinde İspanya Başkanı Pedro Sanchez'in Filistini devlet olarak tanımasını açıklamasınınn ardından, İrlanda ve Norveç'te Filistin'i devlet olarak tanıdı.
İspanya, İrlanda ve Norveç'in bugün Filistin Devleti'ni resmen tanıdığını açıkladı.
Norveç'in ve İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıma kararı gece yarısı itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece Norveç ve İrlanda, Filistin devletini resmen tanımış oldu.
TOPLAM 146 ÜLKE FİLİSTİN'İ TANIMIŞ OLDU
İspanya, Norveç ve İrlanda da tanıma kararlarını bugün içinde yürürlüğe koyacak. Böylece Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselecek.
Üç Avrupa ülkesinden ilk açıklama bir hafta önce Norveç'ten gelmişti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini belirtmişti.
Avrupa Birliği (AB) üyesi olamayan Norveç uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini destekliyor.
Başbakan Store, Filistin'i tanıma kararı aldıklarını duyurduğu basın toplantısında "Filistin halkının kendi kaderini tayin etme gibi temel ve bağımsız bir hakkı vardır. Hem İsrailliler hem de Filistinliler kendi devletlerinde barış içinde yaşama hakkına sahiptir. İki devletli bir çözüm olmadan Orta Doğu'da barış olmayacaktır. Filistin devleti olmadan da iki devletli bir çözüm olamaz. Başka bir deyişle, Filistin devleti Orta Doğu'da barışın sağlanması için bir ön koşuldur" demişti.
Slovenya, Filistin Devleti'ni tanıma önerisini değerlendirecek
Slovenya Başbakanı Robert Golob, Slovenya hükümetinin bu hafta Filistin Devleti'ni tanıma önerisini değerlendireceğini açıkladı.İspanya, İrlanda ve Norveç'in bugün Filistin Devleti'ni resmen tanımasını duyurması beklenirken Slovenya'dan da benzer bir adım geldi. Slovenya Başbakanı Robert Golob, Slovenya hükümetinin bu hafta Filistin Devleti'ni resmen tanıma önerisini değerlendireceğini açıkladı. Golob, Filistin'in resmen tanınması önerisinin Perşembe günü yapılacak hükümet toplantısında “Filistin'in tanınması” görüşüleceğini aktararak, “Bu sürede, acil bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için baskı oluşturmak amacıyla benzer düşünen bir grup ülkeyle koordinasyon içinde olmaya devam edeceğiz. Birleşmiş Milletler'in sorumlu üyesi olarak, Orta Doğu'da kalıcı barışın sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapma yükümlülüğümüz bulunuyor” dedi.
Slovenya Başbakanı, Filistin'in bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınması sürecini 9 Mayıs'ta başlatmıştı.