İstanbul'un nüfusu azalıyor mu?

Gürsel Tekin, İstanbul'dan ayrılanların sayısındaki artışa vurgu yaptı. Yüksek konut ve yaşam maliyetleri gibi birçok etken, şehrin nüfusunun azalmasına neden oluyor.

İstanbul'dan Göç Hız Kesmiyor: İnsanlar Daha Uygun Yaşam Arayışında

Son yıllarda İstanbul'dan göç edenlerin sayısında artış devam ediyor. Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul'un 'taşı toprağı altın' ününün gölgelendiğini ve kentin cazibesinin azaldığını belirtti. Yüksek konut ve yaşam maliyetleri ile mücadele eden düşük ve orta gelir grupları, artık İstanbul'u terk ediyor.

Nüfus Kaybı Sürüyor

TÜİK'in 2023 verilerine göre, İstanbul'un nüfusu bir önceki yıla göre 252 bin 27 kişi azalarak 15 milyon 655 bin 924 kişiye düştü. Bu istatistikler, İstanbul'dan göçün arttığını ve nüfusun azaldığını gösteriyor.

Göçün Yönü Değişiyor

Göç edenlerin tercih ettiği bölgeler çeşitleniyor. İzmir, Aydın, Manisa, Adana ve Mersin gibi kentler, üretim, ticaret ve turizm açısından cazip hale geliyor. Ayrıca, İstanbul'a yakın kentler de göç alıyor. Emeklilerin tercih ettiği Güney Marmara bölgesindeki kentler de göç akımına katılıyor.

Nüfus Yoğunluğu ve Maliyetler Etkiliyor

İstanbul'un yüksek nüfus yoğunluğu ve artan yaşam maliyetleri, göç eğilimini etkiliyor. Artan konut fiyatları ve uygun kiralık ev bulmanın zorlaşması, insanları daha uygun maliyetli şehirlere yöneltiyor. Özellikle çocuklu aileler, çocuklarına daha iyi bir yaşam sunabilmek adına İstanbul dışındaki şehirlere göç ediyor.

Gelecek Kaygı Verici

Gürsel Tekin, İstanbul'dan göçün artarak devam edeceğini belirterek, 'İstanbul'dan göç bereketli topraklara, insanlar doydukları topraklardan doğdukları topraklara doğru gerçekleşiyor' dedi. Bu durum, İstanbul'un önümüzdeki yıllarda daha fazla nüfus kaybına uğrayabileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Bakmadan Geçme