İyi Baklava Nasıl Anlaşılır? Baklava Alırken Neye Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kurban bayramının gelmesiyle birlikte bayramların vazgeçilmez, ikramların baş tacı baklava ve tatlı çeşitlerine olan ilgi de arttı. Peki iyi baklava nasıl anlaşılır? Kaliteli baklanın sırrı nedir? Baklava alırken neye dikkat edilmesi gerekiyor? sorularının cevabı haberimizde...

Kurban Bayramı'na artık saatler kala baklavacılarda mesai yoğunluğu en üst düzeye çıktı. Bayramda misafirlerine baklava ikram etmek isteyen milyonlarca kişi de baklavacıların önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı.

Türk mutfağının en güzel lezzetlerinden ve bayramların vazgeçilmez, ikramların baş tacı olan bakla alırken neye dikkat edilmesi gerekiyor? Kaliteli baklava nasıl anlaşılır? Özellikle satışların ve ilginin arttığı bu dönemde cevabı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

FİYATI 1000 TL'DEN AŞAĞI OLAN BAKLAVAYA GÜVENMEYİN!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala baklava ustası Mahmut Saman vatandaşları uyardı. Baklava alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Saman, “Baklava üretiminin içerisindeyim. İstanbulluları, Gaziantep'in en iyi baklavalarıyla tanıştırıyoruz. Deyim yerindeyse ucuz etin yahnisi yenmez. Dolayısıyla da ucuz baklava yenmez. Çünkü maliyetleri, fıstık fiyatları var.

Günümüzde Gaziantep baklavası yapabilmek için sadece bin 200 ile bin 400 lira arasında antep fıstığının fiyatı var. Ucuz baklava alınırsa yenmez. Bugün bin liranın altında alınan hiçbir baklava yenmez. Baklavanın altın sarısı bir rengi olması ve oklavayla açılmış olması lazım. Baklava almadan önce müşterilerin önce kokusuna bakması gerekiyor. Kokladığınız zaman mis gibi tereyağı kokar. Fıstık kokusu gelir. Ucuzlarda bu kokular olmaz. Bir de odun ateşinde pişecek” ifadelerini kullandı.

HASTANELİK OLMAYIN!

Vatandaşları bayramda yedikleri tatlıdan dolayı hastanelik olmamaları için uyaran Saman, “Baklavayı yediğinizde eğer su içme ihtiyacı duyuyorsanız içinde glikoz vardır. Su içme ihtiyacı duymuyorsanız zaten sağlık bir ürün olduğunu anlarsınız. Glikoz boğazı yakar. Glikozsuz baklava yediğinizde su içme ihtiyacı duymazsınız. Vatandaşlarımızın bunları dikkat etmesi lazım.

Bayramda tatlı yiyeyim derken sonra hastanelik olmasınlar. Bunlar il hasat edilen fıstıklardan yapılıyor. İlk hasat edilen fıstık olduğu için yemyeşil. Görüntüsü kaliteyi belli ediyor. Sıcaklarda biraz daha hafif tatlı yemek istiyorlarsa şöbiyetimiz var, kaymaklıdır. Diğerlerine göre daha hafiftir. Rengi gördüğünüz gibi altın sarısı. Yine tereyağı ile yapılmıştır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme