Kadir Gecesinin Bin Aydan Daha Hayırlı Olduğu Nerede Geçiyor?
Hazreti Muhammed (s.a.v)'in Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on gününde arayın sözleri üzerine birçok kişi farklı görüşler ortaya atsa da genel kabule göre Kadir Gecesi Ramazan'ın 27.gecesi olarak ifade edilir.
Bu gecede yapılan dualar, ameller kat be kat daha değerli olur. Zira Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğu ifadesi ise Kuran'ın Kadir suresinde yer almaktadır.
Kadir suresi;
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla!
1. Şüphesiz ki biz O'nu (Kur'n'ı) Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!
3. Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.
4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Kadir Gecesi'nde rahmet kapıları sonsuza kadar açıldığı ifade edilmektedir. Bu gecede yapılan duaların kabul olmasının daha fazla olduğu Allah'ın rahmetinin bu gecede daha fazla yayıldığı belirtilir.
Hadisi Şeriflerde se Kadir Gecesi için şu ifadeler geçer;
'Kadir Gecesi'ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek ibdet ve tatle geçiren kimsenin -kul hakkı hriç- geçmiş günhları bağışlanır.' (Müslim, Müsfirîn, 175)
'Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan'ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi'ni arayan onu Ramazan'ın son yedi gecesinde arasın!' (Buhrî, Leyletü'l-kadr 2,)
'Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içinde arayınız!' (Buhrî, Leyletü'l-kadr 3)
'Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günündeki tek gecelerde arayın!' (Buhrî, Leyletü'l-kadr 3)
Hazret-i Ayşe şöyle buyurdu: 'Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihy eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.' (Buhrî, Leyletül-kadr 5)
Hazret-i Ayşe'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikf 8)
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi 'hüküm, şeref, güç, yücelik' gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise 'leyletü'l-Kadr' şeklinde Kur'n-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nzil olmuştur. Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.