Kalorifer petekleriniz ısınmamasının nedeni bu olabilir

Kapalı devre bir çalışma sistemine sahip olan kombi ve petek sistemi, içerisinde hava bulunmayan yani tamamen su ile dolu olan bir sistemdir. Bu sistem kışın kullanılırken, su bir sirkülasyon sağlar. Kalorifer kullanılmadığında da su tesisat içerisinde beklemeye devam eder. Bazı kullanıcılar kullanılmadığı dönemde yani örneğin yaz mevsiminde tesisat içerisindeki bu suyun tamamen boşaltılıp boşaltılamayacağını merak etmektedir.

Kış aylarında, kalorifer ve doğalgaz peteklerini çok daha verimli kullanabilmeniz için öneriler. Bu bilgiler sayesinde evin ısınmayan bölümleri bile ısınacak. Evde battaniye ile dolaşmak gibi bir derdiniz olmayacak. İlk olarak doğalgaz peteklerinin üzerinde ve aralarında biriken toz ve kirleri periyodik olarak temizlemelisiniz. Kalorifer peteklerinin içinde biriken suyu boşaltmak da doğalgazdan alacağınız verimi arttırmak için çok faydalı bir yöntem olarak bilinmektedir.

NE KADAR SU BOŞALTMAK GEREKİYOR?

Kapalı devre çalışan kalorifer tesisatı içerisinde özellikle yaz mevsiminde petek suyu boşaltma işleminin yapılması ve kış gelmeden tekrar doldurma işlemini yapılması önerilebilecek bir durum değildir. Çünkü bu işlem sırasında petek tesisatına hava dolacağı için bu durum paslanma ve kireç gibi problemler oluşturabilir. Ancak sistemdeki suyun boşaltılması ve ardından temiz su doldurulması işlemi yapılması tercih edilebilir.

Bireysel çabalar ile kalorifer tesisatlarında su değişiminin yapılması veya su boşaltılması işlemleri riskli olabileceği için aslında güvenilir bir yapı açısından profesyonel petek temizliği talep edilebilir. Çünkü makinalı petek temizleme işlemi yapılırken, kombiden başlamak üzere bütün kalorifer peteklerinin içerisinde temizlik sağlanır ve sonrasında temiz su doldurularak yeniden kullanıma sunulur. Özellikle kış mevsiminin öncesinde yapılan bu temizlik, kaloriferin mevsim boyunca sorunsuz çalışmasını sağlar.

Ancak bazı noktalarda petek suyunun bir miktar boşaltılması ihtiyacı ile karşılaşabilirsiniz. Genellikle kış mevsimi başladığında kaloriferleri kullanmaya da başlayacağınız için kombi basıncını kontrol etmeniz gerekir. Bu basınç değerlerinin ortalama 1,5 bar gibi bir rakama ulaşmış olması önemlidir. Ancak bazen kombiye su doldurma işlemi yapılması sırasında basıncı fark etmeden yükseltebilirsiniz. Bu durumda herhangi bir petek üzerinden kolayca su boşaltma işlemi yapılabilir.

Petek su boşaltma işlemi mutlak bir şekilde kontrollü olarak yapılmalıdır ve kombi basıncını ölçerek sağlanmalıdır. Peteklerden alınan su sonrasında kombi basıncının düşmesi kaloriferin çalışmasını engelleyeceği gibi kombinin sıcak su işlemi gerçekleştirmesini de engelleyebilir. Çünkü kombi her zaman içinde yeterli miktarda su muhafaza ederek düzenli çalışabilir.

PETEĞİN İÇİNDEKİ SU NASIL BOŞALTILIR?

Petek yan kısmında bulunan tornavida ile açılabilecek pürjör vanasına bir kap yaklaştırılarak, vana hafifçe açıldığında içinden petek su boşaltma yapılabilir. Bu işlem yapılırken özellikle kombi üzerindeki basınç değerine dikkat ederek 1,5 bar değerine ulaşana kadar su boşaltma işlemini sağlayabilirsiniz. Çünkü bu değerde kombi çalışmaya devam ederken, tesisat içerisindeki su tüm kaloriferlerin sağlıklı çalışmasını ve ısıtmayı sürdürmesini sağlamak için yeterlidir.

Petek tesisatında su boşaltma işlemi yapılırken gereğinden fazla boşaltma sağlanması durumu da yaşanabilir. Bu durumda da tekrar kombi su basma vanası kullanılarak 1,5 bar basınç elde edilene kadar su eklenebilir. Çünkü yeteri kadar su bulunmadığında, tesisat hava dolacağı için sorun çıkarabilir.

Bakmadan Geçme