Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir Kriz Anında Neler Yapılmalı? Bu Haber Hayatını Kurtarabilir!
Kalp krizi ansızın gelen sonuçları tehlikeli olabilen bir durumdur. Kalp krizi ile karşı karşıya geldiğinizde ne yapmalısınız? bu durumla karşılaştığınızda bunları uygulayın.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kalp krizinin belirtileri her hasta için aynı olmayabilir.Kalp krizi diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor. Bundan sebep yaşadığınız belirtileri hafife almayıp bu ihtimali göz önünde bulundurmalısınız. İşte kalp krizinin tipik belirtileri.
Göğüs Ağrısı
Kalp krizlerinin çoğunda hasta göğsünde şiddetli bir ağrı hisseder. Bu ağrı; baskı, sıkışma ve ağırlık hissine sebep olabilir. Kalp kasının yeterli oksijen alamamasına bağlı olarak göğüste ağrı ve sıkışma hissi olur. Ağrı birkaç dakika sürüp sonra hafifleyebilir. Göğüsteki ağrı aynı gün içinde veya ertesi birkaç gün boyunca tekrarlayabilir. Göğüsteki ağrı, vücudun üst sol bölümüne yayılabilir. Özellikle vücudun sol tarafına doğru; kollarda, omuzlarda, sırt, çene ve boyunda ağrı hissedilebilir. Kalp krizinin bu belirtisine yansıma ağrı denir. Göğüs ağrısı vücudun üst tarafına doğru yayılabildiği gibi, karna doğru yayılan ağrı da kalp krizi belirtisi olabilir.
Nefes Darlığı
Kalp krizinin en yaygın belirtilerinden biri de nefes zorluğudur. Kalp kası yeteri kadar oksijen alamayan hasta solunumda zorlanır. Bunun sonucunda kısa ve kesik nefesler alır, ne kadar nefes alsa da yeterli gelmeyebilir. Çoğu zaman solunum sisteminin hastalıklarının habercisi olmasına rağmen nefes darlığı; kalp hastalıklarında ve kalp krizlerinde genel bir belirtidir.
Çarpıntı
Kalbin yeterince oksijen alamamasından, kalbin düzenli ritmi değişir. Kesik ve hızlı nefesle birleşen yüksek kalp ritmi kalp krizinin belirtilerinden biridir. Kalp krizi geçiren hasta yoğun bir panik ve endişe duygusuna kapılabilir.
Terleme
Kalp krizi geçiren kişilerde kaygı, çarpıntı ve fazlaca terleme birlikte görülebilir. Kişi bedensel aktivitesinin yoğunluğundan ayrı olarak durduğu yerde terleyebilir. Soğuk soğuk ya da aşırı miktarda terlemek kalp krizinin göstergelerindendir.
Halsizlik ve Baş Dönmesi
Kalp, akciğerlerde temizlenmiş kanı (oksijeni bol) tüm
vücuda pompalar. Böylece vücudun organlara, dokulara ve hücrelere faaliyetleri için gerek duydukları oksijen kan yoluyla sağlanır. Kalp krizinde kan yeterli miktarda kanı pompalayamaz bu durumda kişi halsizlik ve kafa bulanıklığı yaşayabilir.
Bulantı ve Kusma
Mide yanması, hazımsızlık, mide bulantısı kalp krizinin belirtilerindendir. Kalp krizinin en sık karıştırılan belirtileri sindirim sisteminden kaynaklı şikayetlerdir. Gaz sancısının sıkışma hissi, soğuk terlemeye göğüste sıkışmaya ve nefessizliğe sebep olabilir. Bu semptomlar birbirine sıkça karıştırılmaktadır.
Peki kalp krizi anında ne yapılmalı, hangi yöntemleri uygulamalı,gelin yakından bakalım.
KRİZ ESNASINDA NE YAPILMALI
-Kalp krizi anında öncelikle bir sağlık kuruluşundan ambulans talebinde bulunulması sürecin hızlandırılması ve en doğru şekilde atlatılması açısından önemlidir. Yardım ulaşıncaya kadar geçen sürede ek önlemler alınabilir.
-Özellikle bu süreçte sakin kalmak önemli olacaktır.
-Aspirin içmek veya çiğnemek kanın pıhtılaşma riskini azalttığından dolayı faydalı bir yöntemdir.
-Kalp krizi esnasında ayakta bulunmak sakıncalı olabilir. İstenmeyen durumların yaşanmasını engellemek için bu esnada uzanmak doğru olacaktır.
-Uzanan kişinin ayaklarının yukarı kaldırılması kalp krizi anında yapılacak bir başka ek tedbirdir. Kişi yatar pozisyondayken ayakların kalp seviyesine doğru kaldırılması gerekir.
-Kalp krizi geçiren kişi baygınsa ve nabız yoksa bu durumda eğer biliyorsanız kalp masajı yapabilirsiniz.