Kayseri 31 Mart Seçimlerinde Rengini Belli Etti İşte Anket Sonuçları

Kayseri genelinde Net Araştırma tarafından 3146 kişinin katılımı ile bilgisayar ve telefon sistemi üzerinden gerçekleştirilen ankette önemli sonuçlara ulaşıldı.

Yerel seçimlere sayılı günler kala siyasi partiler ve adaylar kadar araştırma şirketleri de hummalı bir çalışma içerisine girdi.


Kamuoyunun nabzını tutmak için güncel anketler düzenleyen ve seçmenin oy tercihlerini belirlemeye çalışan araştırma şirketleri gerçekleştirdikleri anketlerle 31 Mart'ta hangi parti ve adayın kazanacağına dair önemli verilere ulaşıyor.


Kayseri genelinde Net Araştırma tarafından 3146 kişinin katılımı ile bilgisayar ve telefon sistemi üzerinden gerçekleştirilen ankette önemli sonuçlara ulaşıldı.


Kayseri ve tüm ilçelerini kapsayan anket çalışmasında katılımcılara cinsiyet, yaş, ilçe, eğitim, çalışma durumu, gelir ve 2023 Genel seçimlerdeki tercihleri ile birlikte 31 Mart tarihinde gerçekleştirilecek seçimlerde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi parti ve adayı tercih edecekleri soruları yöneltildi.

Kayseri Rengini Belli Etti

AK Parti, kalesi konumundaki illerden birisi olan Kayseri'de Milliyetçi Hareket Partisi'nin de desteğini arkasını aldı.


Anket sonuçlarına göre AK Parti ve dolayısıyla Cumhur İttifakı'nın adayı, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ipi göğüslemiş durumda. 

Yapılan ankete göre, 'Oyumu Memduh Büyükkılıç'a veririm' diyenlerin oranı yüzde 38,67 olarak gerçekleşti.


Memduh Büyükkılıç'ı partisinin il başkanlığını da yapan ve 2023 seçimlerinde milletvekili olarak meclise giden Saadet Partisi'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan takip etti.


Aslen İncesulu olan ve il başkanlığı döneminde de kamuoyunun sevgisi ve taktirini toplayan Arıkan, yüzde 11,35'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.
Saadet Partisi'ni ise Yeniden Refah Partisi takip etti. 2023 genel seçimlerindeki yükselişini yerel seçimlerde de gösteren Yeniden Refah Partisi'nin adayı Abdullah Özkırış, 10,97'lik oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.


Anket sonuçlarına göre 4. sırada yüzde 10,28'lik oy oranıyla Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Murat Molu, yüzde 9,69'luk oy oranıyla İYİ Parti adayı Kazım Yücel, yüzde 3,96'lık oy oranıyla Zafer Partisi adayı İsmail Tanrıöven ve yüzde 2,86 ise diğer olarak belirlendi.


Yüzde 12,21 gibi yüksek bir oranda ise kararsız seçmen yer aldı. Kararsız seçmenlerin partilere dağıtılması durumunda ise yine kazanan aday değişmiyor. Anket sonuçlarına göre Kayseri halkı AK Parti adayı Memduh Büyükkılıç konusunda kararını vermiş durumda.

MHP Seçmeni Kime Oy Veriyor?

Ankette, milliyetçi ve muhafazakar yapısıyla bilinen Kayseri'de MHP seçmeninin kime oy vereceği de soruldu.


MHP seçmeninin yüzde 45,3'ü genel merkezin kararı doğrultusunda oylarını ittifak yaptıkları AK Parti'ye verme yönünde eğilim gösterirken yüzde 14,9 gibi azımsanmayacak çoğunluktaki seçmenin kararsız olduğu belirlendi.


Sonuçlara göre MHP seçmeninin yüzde 12,8'i YRP, 12,7'si Saadet Partisi, 6,7'si Zafer Partisi, 3,4'ü İYİ Parti, 2,3'ü CHP, 1,9'u ise diğer partileri tercih etme yönünde eğilim gösterdi.

 

Yeniden Refah Partisi Hangi Partiden Oy Alıyor?

Ankette; yükselişiyle siyaset kamuoyunun dikkatini çeken ve oy oranlarıyla kilit bir noktada olan Yeniden Refah Partisi'nin hangi partilerden ne kadar oy aldığı da belirlendi.


Yeniden Refah Partisi'nin seçimlere tek başına girmesi en çok AK Parti'yi etkiliyor. Anket sonuçları, AK Parti'nin neden Yeniden Refah Partisi ile ittifak yapmak için aylarca çaba harcadığını da gözler önüne seriyor.


Yeniden Refah Partisi Hangi Partilerden Oy Alıyor sorusunun cevabına göre sıralama şu şekilde oluştu; yüzde 59,7 AK Parti, yüzde 23,4 Yeniden Refah Partisi, yüzde 12,8 MHP, yüzde 1,9 İYİ Parti, yüzde 0,7 CHP, yüzde 0,4 Zafer Partisi ve yüzde 1,1 diğer.

 

Saadet Partisi Hangi Partiden Oy Alıyor?

Kayseri'de azımsanmayacak bir çoğunluğa ve seçimleri etkileme gücüne sahip Saadet Partisi'nin de hangi partiden oy aldığı ankette belirlendi.


Buna göre sıralama şu şekilde oluştu; yüzde 36,7 AK Parti, yüzde 32,6 CHP, yüzde 12,7 MHP, yüzde 9,3 Yeniden Refah Partisi, yüzde 6,1 İYİ Parti, yüzde 0,5 Zafer Partisi ve yüzde 2,1 diğer.

Bakmadan Geçme