Köpek Velisi Buket Kimdir? Neden Tutuklandı?

Şanlıurfa Siverek'te belediyeye ait hayvan barınağından hasta köpekleri Ankara'ya tedavi için taşıdığından dolayı hedef gösterilen ve gözaltına alınan Buket Özgünlü 'hayvanları koruma kanununa muhalefet' suçundan tutuklandı.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde belediyeye ait hayvan barınağından hasta köpekleri tedavi amacıyla Ankara'ya taşıdığı için hedef gösterilen ve gözaltına alınan Buket Özgünlü, "hayvanları koruma kanununa muhalefet" suçundan tutuklandı.

Hayvan hakları savunucuları, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin "kuduz" bahanesiyle mahalledeki tüm kedi ve köpekleri toplayıp işkence ettiğini öne sürerek tepki göstermişti.

Kamuoyunda "Köpek Velisi" olarak tanınan Buket Özgünlü, iddialar üzerine Şanlıurfa'ya giderek barınaktaki köpeklerin durumunu incelemiş ve barınaktaki hayvanların kötü şartlarda olduğunu belirtmişti: “Şanlıurfa sokaklarında köpek yok, Siverek barınağında bu sıcakta hayvanların su ve mamaları yoktu. Hepsi hasta ve hiçbiri kısırlaştırılmamış.

HASTA KÖPEKLERİ ANKARA'YA TAŞIDI

Özgünlü'nün, Siverek barınağından hasta köpekleri tedavi için Ankara'ya taşıması sonrası bazı sosyal medya hesaplarında "kuduz karantinası ihlal edilen bölgedeki köpekler taşındı" iddiaları ortaya atıldı.

Ankara başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Özgünlü ve M.S.D., "bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma" ve "hayvanları koruma kanununa muhalefet" suçlarından gözaltına alındı.

KANUNA MUHALEFETTEN GÖZALTINA ALINDI

M.S.D., ifadesinde Siverek'teki hayvan barınağından Yaşama Tutunan Patililer Derneği adına 29 hasta köpeği Ankara'ya getirmek için yola çıktığını ve iki köpeğin yolda öldüğünü belirterek, suç işlemek amacıyla hareket etmediğini savundu. Savcılık ifadelerinin ardından Buket Özgünlü, "hayvanları koruma kanununa muhalefet" suçundan tutuklanırken, M.S.D. adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Özgünlü, gözaltına alınmadan önce Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Ankara'da tedavi ettirmek üzere barınaktan aldığı 35 köpeğin kuduz karantinası ilan edilen bölgeden alınmadığını ve köpeklerin belediyeye ait hayvan barınağından sahiplendirildiğini belirtmişti. Sahiplendirme işlemine dair belgelerin de ellerinde olduğunu ve hayvanları bizzat barınak görevlilerin Ankara'ya götürülmek üzere araçlara naklettiğini ifade etmişti.

KÖPEK VELİSİ BUKET KİMDİR?

Ankara'da yaşayan ve "köpek velisi" olarak tanınan Buket Özgünlü, 11 yıl önce sokak hayvanlarını beslemeye başladıktan sonra 2019 yılında Yaşama Tutunan Patiler Derneği'ni kurdu. Özgünlü, gıda firmasında işletme müdürü olarak çalışırken yaptığı birikimi, dernek üyeleri ve diğer bağışçıların desteğiyle Gölbaşı'nda 20 dönüm arazi üzerine bir barınak kurdu.

Özgünlü, farklı illerden getirilen engelli köpeklerin bakımını üstlenerek onların yaşam kalitesini artırmaya çalıştı. Hayvanseverlerin de desteğiyle engelli köpekler için boş varillerden tren yaparak onların hareket kabiliyetini artırdı ve bu çabası sosyal medyada büyük ilgi gördü.

MUHABİR

Bakmadan Geçme