Marburg virüsü nedir? Ne kadar tehlikeli?

Almanya'nın Hamburg Merkez İstasyonu'nda, iki yolcunun ölümcül Marburg virüsüne yakalandığı gerekçesiyle bazı tren yolları kapatıldı. Merak edilen konulardan olan Marburg virüsü araştırılıyor.

Son derece bulaşıcı olan virüs, ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı nedeniyle ölüm gibi semptomlarla Ebola'ya oldukça benzer.

Son yıllarda neredeyse tamamı Afrika'da olmak üzere yüzlerce insan virüsten ötürü hayatını kaybetti.

Marburg virüsü ilk ne zaman tespit edildi?

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Marburg virüsü bulaştığı insanların ortalama yarısını öldürüyor.

Virüs, ilk olarak 1967 yılında Almanya'nın Frankfurt ve Marburg kentleriyle, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta 31 kişide görüldü ve yedi kişinin ölümüne neden oldu.

Marburg Humması Belirtileri Nelerdir?

Marburg ile enfekte olan bir hasta ya da kontamine bir yüzeyle temastan sonra hastalığa ait ilk belirtiler ortalama 5-10 gün içerisinde ortaya çıkar. Kişinin bağışıklık sisteminin verdiği yanıta göre virüsün kuluçka süresinin 5 günden daha kısa 10 günden daha uzun olduğunun görüldüğü vakalar da vardır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre virüsün inkübasyon süresi 2-21 gün arasında değişiklik gösterir. Hastalığın belirtileri genellikle temastan sonraki 7.günde ciddi seviyeye ulaşır. Marburg virüsü ya da Marburg humması belirtileri kanamalı ateş hastalıklarından birisi olan Ebola virüsü ile benzerlik gösterir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Marburg virüsü belirtileri hastalığın kuluçka süresinden sonra aniden ortaya çıkar. Ani başlayan ve düşürülemeyen inatçı yüksek ateş, hastalığın ilk belirtilerinden bir tanesidir.
  • Özellikle geceleri artan titreme nöbetleri hastalığın belirtilerinden bir diğeridir.
  • Marburg virüsü ile enfekte hastaların çoğunda baş ağrısı görülür.
  • Bunlara ek olarak sırt ağrısı, kas ve eklem ağrıları da hastalığın belirtilerindendir.
  • Bazı hastalarda Marburg humması gastrointestinal sistemde tutulum yapabilir ve bu hastalarda karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı gibi semptomlar görülebilir.
  • Hastalarda Marburg humması boyunca yoğun halsizlik ve yorgunluk görülebilir.
  • Hastaların göğüs, sırt ve karın bölgesinde ortaya çıkan cilt döküntüleri de hastalığın belirtilerindendir.
  • Hastalık kanamalı ateş hastalığı olarak tanımlanan hastalık grubu içerisindedir. Virüs ile enfekte kişilerde, damarlarda ani gelişen kanamalar olabilir. Hastalığın ilerlemesi halinde bu kanamalar vücudun tümüne yayılabilir.
  • Marburg humması bazı hastalarda merkezi sinir sisteminde tutulum yapabilir. Bu hastalarda gerginlik, sinirlilik, unutkanlık gibi semptomlar görülebilir.
  • Enfekte hastalarda belirtiler giderek şiddetlenebilir, pankreas, karaciğer ve böbrek sorunlarına bağlı çoklu organ yetmezliği görülebilir.
  • Hastalığın ilerlemesi halinde hastalarda şok gelişebilir ve hasta hayatını kaybedebilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ağır vakalarda ölüm, genellikle semptomların başlangıcından sonraki 8. ve 9. günde ağır kan kaybına bağlı olarak gerçekleşir.

Marburg Virüsünden Korunma Korunma Yolları Nelerdir?

Peki Marburg virüsünden korunma yolları nelerdir? Öncelikle Marburg hummasının tanımlandığı Uganda, Orta Afrika gibi bölgelere seyahat edenlerin Marburg virüsüne karşı risk altında olduğunu bilmesi gerekir. Hastalığın aşısı olmadığından hastalıktan korunmanın en etkili yolu şu an için Orta Afrika'da yaşayan hasta hayvan, insan ve Afrika meyve yarasalarından uzak durmaktır. Bunların yanı sıra hastalıktan korunmak için eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalı ve mümkünse alkol içeren dezenfektanlar ile düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü bu bölgelerde yaşayan ve hastalarla yakın temas içerisinde olan sağlık çalışanlarını da dikkatli olmaları gerektiği hakkında uyarmaktadır. Bu kişiler, hastalarla temasta eldiven, gözlük, maske gibi koruyucu ekipmanlar kullanmalı ve her hastadan sonra ekipmanlarını değiştirmelidir. Buna ek olarak sağlık çalışanlarının ellerini sık sık yıkamaları ve mümkün olduğunca hastalarla yakın temas içerisinde olmaktan kaçınmaları önerilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Marburg humması ile enfekte olarak hayatını kaybedenlerin yaklaşık olarak %10'u sağlık çalışanlarından oluşmaktadır.

Bakmadan Geçme