MB'den TL Mevduatını İçin Düzenleme!

Merkez Bankası TL mevduatını desteklemek adına harekete geçerek, TL mevduatı için birtakım düzenlemeler getirdi. Peki bu düzenlemeler sonrasında TL mevduat faizleri yükselecek mi? Yeni düzenlemeler neler? Ayrıntılar işte sizlerle…

KKM'den çıkan paralar ve risk iştahında görülen azalış dolar üzerinde baskı yaratmasıyla birlikte harekete geçen merkez bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek adına kritik bir hamle yaparak zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Bu karar sonrasında uzmanlardan tek tek açıklama gelirken uzman isimden gelen açıklamalar dikkatleri çekti.

Merkez Bankasından Açıklama Geldi

TCMB en son gerçekleştirilen ‘Para Politikası Kurulu' toplantısında TL mevduatı destekleyecek adımların atılabileceğine dair sinyaller vererek konuyla ilgili ayrıntılar merak konusu olurken, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseldi. Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60'ı geçen bankalarda, aylık artış hedefi kaldırılarak, yüzde 60'ın üzerinde kalınması koşulu getirilirken, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84'üne yükseltildiği açıklandı.

Faizler Yükselir Mi?

Merkez Bankası TL mevduatını desteklemek adına harekete geçerek yeni kararlar almasının ardından, Milliyet'e konuşan Yeminli Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram merkez bankası tarafından yapılan açıklamaları tek tek değerlendirerek şu bilgileri aktardı;

Merkez'in TL mevduat birikimini artırmak istediğini dikkat çeken, ekonomist Bayram bu durumun, Kur Korumalı Mevduat'ta çözülmenin daha hızlı yaşanmasını sağlamak olduğunu ve yatırımcının dolar yerine TL'ye geçmesine sağlamak olduğunu belirtti. Tam olarak bu nedenle, TL mevduat faizlerinin yükseleceğini dile getiren Bayram, paralarını TL mevduata yıllık bağlayacaklara seslenerek, “biraz daha bekleyin” dedi.

Bayram “Bankalar karşılıkları tutturmak için, kendi maliyetlerini kısmak adına TL mevduat faizlerini yükseltecektir" diyerek, “Ortalama mevduat faizleri yüzde 45-50 arasında ancak ben faizlerin yüzde 50'nin üzerine çıkacağını düşünüyorum” diyerek, TL mevduat faizlerinin yüksek devam edeceğini ve yılbaşı itibarıyla faiz indirimi döngüsünün yaşanabileceğini belirtti.

TL mevduat faizlerinde düşüş yaşanabileceğine dikkat çeken Bayram, "KKM'den çözülme olmazsa TL mevduatta yüksek faiz oranları devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Paradurumu.com

Bakmadan Geçme