Milli Uydumuzun Fırlatılacağı Tarih Belli Oldu

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ilk haberleşme uydusu Türksat 6A, 9 Temmuz saat 00:20'de Florida'dan fırlatılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "TÜRKSAT 6A Uydumuzu Türkiye saatiyle 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece saat 00.20'de SpaceX'in Falcon 9 Roketi ile Amerika'nın Florida eyaletinden yörüngesine göndereceğiz" dedi.

TÜRK MÜHENDİSLERİ ÜRETTİ

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden uzaya fırlatılmak üzere hazırlıklarını tamamladı. 4 Haziran'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Mürted Hava Meydanı'nda düzenlenen törenle ABD'ye uğurlanan Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'taki USET'te Türk mühendisler tarafından üretildi.

8-15 TEMMUZ ARASI FIRLATILACAK

Türksat 6A'nın SpaceX tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak ve 8-15 Temmuz haftasında hava şartlarına bağlı olarak yörüngesine fırlatılması planlanıyor. Proje kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT AŞ müşteri kurum olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurum olarak yer aldı.

4 BİN 250 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA

Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 7,5 kilovat güce sahip, 4 bin 250 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat'ın kapsama alanına girecek.

Uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor.

BAKAN DUYURDU

Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardından uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi de hedefler arasında yer alıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yapmış olduğu açıklamada "Türksat 6A uydumuzu Türkiye saatiyle 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece saat 00.20'de yörüngesine göndereceğiz." dedi.

MUHABİR

Bakmadan Geçme