Otizm Belirtileri Nelerdir? Çucuklarda Otizm Nasıl Anlaşılır? Teşhis için Geç Kalmayın!
Otizm erken yaşlarda gelişim gösteren ve bireylerin bazı yaşamsal faaliyetlerini kısıtlayan bir sağlık problemidir. Peki Otizm nasıl anlaşılır? Ne gibi belirtiler gösterir?Detaylar haberimizde.
OTİZM NEDİR?
Otizm; bir bireyin beyninin gelişiminde başkalarını nasıl algıladığını ve onlarla ne şekilde sosyalleştiğini etkileyen, bundan dolayı da sosyal etkileşim ve iletişimde problemlere neden olan bir sağlık sorunudur.
Otizm ayrıca belirli hudutların dışına çıkamayan veya tekrarlayan davranış kalıplarını da içerir. Otizm spektrum bozukluğu içinde kullanılan " spektrum " terimi, geniş bir yelpaze üzerine dağılmış semptomları ve semptomların derecesini tabir eder.
Otizm çocukluk döneminin başında gelişim gösterir ve sonraları bireyin toplum içinde, örneğin sosyal hayatta, okulda, ya da çalışma hayatında problemlerle yüz yüze gelmesine neden olur.
Doğumdan sonraki ilk yıl içerisinde otizm belirtileri görülür. Daha nadir vakalarda ise ilk sene boyunca çocukta normal gelişim devam eder ve daha sonra otizm belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte çocuklar, 18 ila 24 ay arasında bir gerileme dönemine girebilir.
OTİZM NEDEN OLUR?
Otizmin tam olarak sebebi bilinmyor. Genetik faktörlerin otizm üzerinde etkisi olduğu biliniyor. Fakat çevresel faktörler, doğum komplikasyonları ve ileri yaştaki ebeveynlerin çocuklarında görülme riski daha çoktur.
OTİZM'İN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ
Otizm genellikle erken yaşta kendini belli eder. İlk ve en yaygın belirtiler şunlardır:
-Tek bir alana yönelme ya da sınırlı konuya ilgi yöneltme
-Göz teması kurmama
-Sürekli sarılma isteği
-Odaklanma problemi
-Kelimelerin tekrarlanması
-Konuşma ve mimiklerde problemler
-Bebeklerde ismine yanıt vermeme
-Bilişsel becerilerin yaşına göre gelişmemesi
-Karşısındaki kişinin yüz ifadelerini anlamada güçlük çekme
-Oyun oynamaktan kaçınma