Petrol fiyatlarında sevindiren gelişme

Dünya genelinde artan ve özellikle Türkiye'de araç sürücülerini kara kara düşündüren petrol fiyatlarının yeni yılla birlikte düşüşe geçmesi bekleniyor.

Petrol fiyatları direkt olarak nihai tüketicinin araçlarında kullandığı akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Varil başına artan veya azalan petrol fiyatları akaryakıt pompalarına doğrudan zam veya indirim olarak yansıyor.

2023 yılında dünya genelinde inişli çıkışı bir grafik gösteren petrol fiyatlarının 2024 yılından itibaren düşüşe geçmesi bekleniyor.


2024 yılında 70-90 dolar olacak


Amerikan Yatırım Bankası Goldman Sachs, 2024 yılı brent ham petrolü için fiyat beklentisini varil başına 10 dolar düşürerek 70 ile 90 dolar arasına çekti. ABD'nin güçlü üretiminin petrol fiyatlarındaki herhangi bir artışı ılımlı hale getireceğine dikkat çekildi.

Goldman Sahcs yaptığı değerlendirmede, "2024'te fiyatların hala aralığa bağlı olmasını ve sadece ılımlı fiyat oynaklığı bekliyoruz. Sıkılaştırma şoklarının üstesinden gelmek için yüksek yedek kapasite, yukarı yönlü fiyat hareketlerini sınırlamalıdır" dedi.

Brent petrolün Haziran 2024'te varil başına 85 dolarlık bir zirveye ulaşmasını bekleyen Goldman Sachs, 2024/2025 için daha önce 92 dolar olarak açıkladığı ortalama fiyat tahminini 80-81 dolara indirdi.
Petrol fiyatlarının dünya genelinde düşmesi, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının gerilemesi anlamına geliyor. Böylelikle araç sahiplerinin rahat bir nefes alabilmesinin de önü açılmış olacak.

Güncel brent petrol fiyatları ise 78,56 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Bakmadan Geçme