Pnömoni nedir? Gizli Zatürre denen hastalık nasıl bulaşır?

Amerika, Avrupa ve Çin başta olmak üzere bir çok ülkede yayılmaya başlayan bu hastalığın belirtileri neler? Nasıl yayılıyor?

Son haftalarda Çin'de ortaya çıkan ve bazı Avrupa ülkelerinde de tespit edilen "zatürre benzeri gizemli solunum yolu hastalığı" ile ilgili endişe yaratan açıklama ve tespitler gelmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin'den açıklama talep ettiği salgın hastalık Avrupa'nın bazı ülkelerinde görülürken uzmanlar bu hastalığın kökeni ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Bazı uzmanlar bu hastalığın 1800'lere dayanan bir zatürre virüsünden mi oluştuğunu yoksa farklı birçok virüsün karışımından mı oluştuğunun henüz tespit edilemediğini açıkladı.

Amerika'da 14 eyalet alarm verdi. Endonezya yayılmayı durduramıyor. Çin'de yaptırımlar artıyor. Avrupa'da 12 ülkede görüldü.

ABD'de gizemli hastalık: Köpekler arasında da yayılıyor!

Amerika Birleşik Devletlerinde köpekler arasında gizemli bir hastalık yayılıyor. Solunum şikayetlerine neden olan hastalığın 14 eyalette görüldüğü açıklandı.

Fakat açıklama yapan bazı uzmanlar bu yeni gizemli hastalığın mevcut ilaçlara karşı dirençli olduğunu tespit etti. Corona virüsü benzeri hastalığın Danimarka ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Hindistan'da da görüldüğü ve özellikle çocukları etkilediği belirtildi.

Çin'de son dönemde özelliklerde çocuklarda artış gösteren Pnömoni virüsü ülkemizde de yeni bir salgın mı ortaya çıkıyor endişelerini beraberinde getirdi. Konuya ilişkin İhlas Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ülkemiz için telaş ve panik oluşturacak bir riskin şu an için bulunmadığını ifade etti. Peki Pnömoni virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Pnömoni nedir?

Pnömoni, genellikle bakteri, virüs, mantar veya başka mikroorganizmaların neden olduğu akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu enfeksiyon sonucunda, akciğer hava keselerini dolduran hava ve diğer gazlarla dolu olmalıdır, ancak iltihap nedeniyle sıvı, hücreler ve diğer artıklarla dolabilir.

Pnömoni genellikle solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar en yaygın nedenler arasında yer alır. Pnömoni belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve halsizlik bulunabilir. Risk faktörleri arasında yaşlılık, bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, kronik solunum hastalıkları ve sigara içme gibi faktörler bulunabilir.

Pnömoni tedavisi genellikle antibiyotiklerle veya antiviral ilaçlarla yapılır, ancak tedavi yaklaşımı enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişebilir. Tedavi edilmezse, pnömoni ciddi olabilir ve solunum yetmezliği gibi komplikasyonlara neden olabilir.

Bu bilgiler genel bir tanımlama sağlamaktadır ve herhangi bir sağlık sorununuz varsa, bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.

PNÖMONİ (ZATÜRRE) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ateş, titreme, üşüme, terleme

Öksürük, balgam

Göğüs / sırt ağrısı

Hızlı nefes alıp verme

Göğüste hırıltı

Nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler

Kusma

Başağrısı

Kas ağrısı

Halsizlik, iştahsızlık

Bebekte emmeyi reddetme görülebilir

Bakmadan Geçme