Regaip Kandilinde ne oldu? oruç tutulur mu? fazileti nedir?

Regaip Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece. İslam'daki beş mübarek kandil gecesinden biridir. bu mübarek günde nasıl ibadet etmemiz gerekiyor? hangi Tesbihatları yapmak lazım, bu günde oruç tutulur mu?

Kandil geceleri, Müslümanlar için büyük fazilet taşıyan gecelerdir. Özellikle bu özel gecelerde Allah'a kulluk etmek, her zamankinden daha da kıymetlidir. Fazileti bol gün ve gecelerde Allah'a kulluk etmek, ibadet etmek, bol bol dua etmek ve istiğfarda bulunmak önemlidir. Fani dünyanın gerçeklerinden uzaklaşıp, ebedi hayata odaklanmak için bol bol ibadete sığınır. Namaz kılmak, oruç tutmak, tesbih çekmek kulları Allah'a yakınlaştırı REGAİP KANDİLİ NEDİR?


Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

Regaip Kandilinde Yapılacak İbadetler Nelerdir?


Kandil geceleri, Müslümanlar için büyük fazilet taşıyan gecelerdir. Özellikle bu özel gecelerde Allah'a kulluk etmek, her zamankinden daha da kıymetlidir. Fazileti bol gün ve gecelerde Allah'a kulluk etmek, ibadet etmek, bol bol dua etmek ve istiğfarda bulunmak önemlidir. Fani dünyanın gerçeklerinden uzaklaşıp, ebedi hayata odaklanmak için bol bol ibadete sığınır. Namaz kılmak, oruç tutmak, tesbih çekmek kulları Allah'a yakınlaştırır. Yürekten edilen dualarla, kılınan namazlarla nefsin kötü yanlarından uzaklaşmak mümkündür. Zihnimizi bulandıran kötü düşünceler ve kötü ruh halinden çıkarak Allah'a sığınmak için ibadetlerin en güzeli olarak kabul edilir.

Regaip Kandili Orucu Hangi Tesbihler Çekilir?


Fani dünyanın gerçeklerinden uzaklaşıp Allah'a sığınmak için en uygun gecelerden biri olan Regaip Kandili gecesinde zihredilecek çeşitli tesbihler vardır. Gece boyunca istiğfar etmek oldukça faziletlidir. Kulların Recep Ayı'nı şükür ve bağışlanma dileyerek geçirilmesi çok sevaptır. Regaip Kandili gecesinde çekilecek tesbihler ve zikirler sıklıkla “estağfurullah” kelimesidir. Estağfurullah şeklinde zikir çekerek Allah'tan bağışlanma dileyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, “Lâ ilâe illallah, Sübhanallah, Elhamdülillâh ve Allahu ekber” diyerek de zikir getirebilirsiniz.



REGAİP KANDİLİ NE ANLAMA GELİR?

İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor. Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.

Bakmadan Geçme