Rusya'dan ABD'nin Ambargosuna 3D'li Çözüm

Rusya, 3D yazıcılar ile tank ve zırhlı araçlarının ihtiyaçları için parça üretmeye başladı.

Rusya ile Ukrayna arasında savaş 3. yılına girerken ABD, Rusya'ya yönelik ambargolarını artırarak devam ettiriyor. Son olarak Ukrayna'yı işgali ve muhalif Aleksey Navalni'nin hapishanedeki ölümü nedeniyle Rusya'ya 500'den fazla yeni yaptırım getiren ABD'nin ambargo hamlesi karşısında Rusya'da harekete geçti.

Rus bilim adamları ve mühendisleri ABD'nin amansız ambargolarını 3D yazıcılarla çözüm bulmaya çalışıyor.

Gıdadan savunma sanayine kadar bir çok alanda hızlı bir şekilde kullanılmaya başlanan 3D yazıcılar Rusya'ya adeta ilaç oldu. 

ABD'nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) de 200 şirket ve kişiye yönelik yaptırımlar açıkladı. Moskova bu karara daha fazla AB yetkilisinin Rusya'ya girişini yasaklayarak karşılık verdi.
ABD Başkanı Joe Biden, yaptırımların Navalni'nin hapsedilmesiyle ve Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaşla bağlantılı kişileri hedef aldığını söyledi.
100'e yakın firma veya kişiye ihracat kısıtlaması getirilecek. ABD Hazine Bakanlığı bunun, savaşın başlangıcından beri tek seferde en fazla yaptırım öngören paket olduğunu duyurdu.
AB de, Rusya'nın silah tedarikine yardım etmekle veya Ukraynalı çocukların kaçırılmasına karışmakla suçlanan yaklaşık 200 şirket ve kişiye yönelik yaptırımlar açıkladı. Moskova Ukraynalı çocukların kaçırıldığı suçlamasını reddediyor.
Yaptırım getirilenler arasında, Kuzey Kore savunma bakanı da dahil olmak üzere, Kuzey Kore silahlarının Rusya'ya nakliyesinde yer alan 10 Rus şirketi ve kişi de yer alıyor.

Rusya ambargolar karşısında yaptığı teknolojik hamlelerle çıkış yolu aramaya başladı. Özellikle 3D teknolojisini kullanarak tank parçaları üretmeye başlayan Rusya, devam eden Ukrayna savaşındaki askeri malzeme eksiklerini bu şekilde çözmeye çalışıyor.

Bakmadan Geçme