Rusya Karabağ Bölgesinden Resmen Çekildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 2. Karabağ Savaşı'ndan sonra Karabağ bölgesine geçici olarak yerleştirilen Rus Barış Gücü'nün bölgeden çıkış sürecinin tamamlandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus Barış Gücü'ne ait personel ve araçların Azerbaycan topraklarını tamamen terk ettiği bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Hocalı'daki askeri üsten çıkışını ve Hocalı Havalimanı önünde Azerbaycan bayrağının göndere çekilmesini gösteren görüntüleri de kamuoyu ile paylaştı.

ÜÇLÜ BİLDİRİ SONUCU BÖLGEYE KONUŞLANDIRILDI

Rus Barış Gücü, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonunda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında 10 Kasım 2020'de Moskova'da imzalanan üçlü bildiri çerçevesinde Dağlık Karabağ'a konuşlandırılmıştı.

ERMENİSTAN ATEŞKESE UYMADI

Anlaşma kapsamında, Ermenistan'ın bölgedeki tüm yerleşim yerlerinden çekilmesi ve Rus Barış Gücü'nün bölgede güvenliği sağlaması öngörülmüştü. Rus barış güçlerinin 2025 yılına kadar bölgede kalmasına karar verilmişti. Ancak, Ermenistan'ın anlaşmaya tam olarak uymaması ve bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Azerbaycan ordusu 2023 yılında Dağlık Karabağ'a tam kapsamlı bir "Yıldırım Harekatı" başlatarak bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

Bu gelişmelerin ardından, Rus Barış Gücü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla tamamen çekilme kararı aldı.

MUHABİR

Bakmadan Geçme