Şair Haydar'ın 'Kuzeyin Oğlu' davası sonuca varamıyor

Telif hakları ihlallerinin çarpıcı bir örneğini teşkil eden Kuzeyin Oğlu davası, 2024'ün Mart ayına ertelendi. Şair Hüseyin Haydar'ın avukatı Öztürk, dava ile ilgili açıklamada bulundu.

TAKİP ET

Şair Hüseyin Haydar'ın, şarkıcı Volkan Konak aleyhine açtığı “Kuzey'in Oğlu” telif hakkı davasına devam edildi. 21 Aralık Perşembe günü İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde son duruşması görülen dava, bir kez daha ertelendi. Hüseyin Haydar'ın vekili Avukat Zerrin Öztürk, Yargıtay'daki Markanın Hükümsüzlüğü Davası hakkında verilecek kararı bekleyen tazminat davasının 2024'ün Mart ayına ertelendiğini aktardı.

Ülkemizde müzik telif haklarının savunucusu olan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), mahkemede bir gözlemci avukat bulundurarak duruşmayı izledi.

“Kuzeyin Oğlu” söz varlığını yıllarca kullanan ve bu adı, şair Hüseyin Haydar'ın dizelerinden bizzat alarak kullandığını birçok yerde itiraf eden şarkıcı Volkan Konak, Hüseyin Haydar'ın bu konuda görüşme taleplerinde bulunması üzerine, yıllar sonra “Kuzeyin Oğlu”nun kendi adına marka tescilini yapmıştı. Volkan Konak'ın “Kuzey'in Oğlu”nu, 2015 yılında kendisine ait olduğu iddiasıyla ticari bir marka olarak tescillemesi üzerine şair Hüseyin Haydar, şarkıcı ve programlarını yayınlayan Ciner Holding aleyhlerine Tazminat Davası açmıştı.



‘AÇIK DELİLLERİ MAHKEMEYE SUNDUK'


Avukat Zerrin Öztürk, davanın yeniden ertelenmesi üzerine şu açıklamaları yaptı;

“Konunun kolayca anlaşılabilmesi için şu kadarını söylemek yeterli: Çabamız şair Hüseyin Haydar'ın haklarının iade edilmesi içindir. Öyle ki, yasal tabiriyle şairin kendi kişisel hususiyetini birebir ve bütünüyle taşıyan, kendisini anlattığı ve doğrudan kendi varlığını adlandırdığı, onunla bütünleşmiş, tamamıyla özgün, daha önce hiçbir kaynakta yer almayan ‘Kuzeyin Oğlu' tanımlaması; şairin şiirinin bütününe hakim dizelerinden alınmıştır. Şair bu dizelerle doğrudan kendisini tanımlamakta, şiirin bütününde ve bu dizelerde kendi Karadenizli duygu ve düşünsel özelliğini yansıtmaktadır.”

“Maalesef, Davalı Volkan Konak diğer davamızın konusu olan marka tescilini yaptırarak kötü niyetle tescil gerçekleştirmiştir. Üstelik tescil ettirdiği “Kuzeyin Oğlu”nun davamızda anonim olduğunu da iddia etmektedir. Anonim olsaydı da şarkıcının kendi adına tescili hukuken mümkün değil iken, o davamız daha 2. duruşmanın başında reddedilmiştir. Şu anda Yargıtay'dadır.”

“Tazminat Davamızda tescilden önce de yıllarca ‘Kuzeyin Oğlu'nu kullandığına ilişkin çok sayıda görsel, basılı kanıt sunulmuştur. Her ne kadar ertelense de Türk yargısına güveniyoruz. Eninde sonunda somut delillerimizin dikkate alınacağına ve hakkın yerini bulacağına inanıyoruz.”

Bakmadan Geçme