Sarımsak en faydalı nasıl tüketilir? İbn-i Sina'dan tarif
İbn-i Sina'nın şifa kitaplarında geçen şekliyle sarımsak nasıl tüketilmeli?
İbn-i Sina şifa kitaplarında sağlıkla ilgili birçok farklı paylaşımlarda bulundu. Nitekim sarımsak tüketimi ile ilgili de uyarıda bulundu. Ünlü hekimin uyarısı, 'meğer yıllardır sarımsağı yanlış tüketiyormuşuz' bile dedirtebiliyor.
İbn-i Sina yüzyıllar öncesinden sarımsak tüketimi ile ilgili uyarıda bulundu. Ünlü hekimin uyarısında, sarımsağın közlenmesi gerektiği ortaya çıktı. Nitekim İbn-i Sina, sarımsağın faydalarının tam olarak elde edilebilmesi için közlenmesi gerektiğini belirtti.
İbn-i Sina'nın yüzyıllar öncesinden önerdiği közlenmiş sarımsak, içeriğindeki antibiyotik oranını adeta ikiye katlayabiliyor. Bunun yanı sıra ısıya bağlı olarak artabilen antibiyotik, vücuttaki kanı yağlardan arındırabiliyor.
Ayrıca kötü kolesterol seviyesinin düşmesinde faydalı olabiliyor. Bunun sonucunda da kalp ve damarların daha sağlıklı çalışmasında etkili olabiliyor.
İbn-i Sina'nın önerilerinde yer alan közlenmiş sarımsak pek çok farklı fayda sağlayabiliyor. Nitekim söz konusu faydalardan bazıları şu şekilde;
· Kan dolaşımını dengeleyerek kalp ritminin düzenlenmesi konusunda faydalı olabilir.
· Vücuttaki iltihap ve enfeksiyona karşı yararlı olabilir.
· Kabızlık problemine karşı faydalı olabilir.
Dikkat: İbn-i Sina'nın da önerdiği közlenmiş sarımsak dikkatli tüketilmeli. Nitekim alerji etkisi oluşabilecek veya farklı bir sağlık rahatsızlığı oluşma ihtimali bulunan kişilerin uzman bir doktora danışarak tüketmeleri önerilir.
· İbn-i Sina'nın da önerdiği közlenmiş sarımsak, kalp ritminin düzgün çalışmasına ve vücut sisteminde sinir hücrelerinin daha verimli olmasına etki edebilir.
Sarımsak, antioksidan bileşenler içerir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve kanser gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olabilir.
Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan bileşenler içerir. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı direnci artırabilir.