Selahaddin Eyyübi 976 Ne Anlama Geliyor?

TRT'de yayın Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi Dizisinde diziye yeni giren ve kendisini dağın efendisi diye tanıtan şahıs izleyiciler tarafından merak konusu oldu.

TRT'de yayın Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi Dizisinde diziye yeni giren ve kendisini dağın efendisi diye tanıtan şahıs izleyiciler tarafından merak konusu oldu.

Müridlerine cennet halisülasyonları gösteren ve bir emri ile yanındakilerin canlarını verdiği görülen dağın efendisinin kim olduğu merak edildi.

976 Ebced hesabı ile Hasan Sabbah ve adamları olan Haşhaşilerin işaretidir.

DAĞIN EFENDİSİ HASAN SABBAH MI?

Tarihte hasan sabbah olarak bilinen ve bir dağın tepesinde bulunan alamut kalesinde yaşayan Hasan Sabbah'ın canlandırıldığı sahne, Hasan Sabbah o tarihte mi yaşadı sorusunu gündeme getirdi.

Hasan Sabbah'ın ölüm tarihi 12 Haziran 1124 oalrak bilinmektedir.
Selahaddin Eyyübinin ölüm tarihi ise 4 Mart 1193 olarak kayıtlara geçmiştir.

Tarihi kayıtlar dikkate alındığında ölüm tarihleri arasında ki fark yaklaşık 70 yıldır.

Hasan Sabbah Kimdir?

Hasan Sabbah, tarihin en merak edilen kişiliklerinden biri.

Tarihi kaynaklara göre M.S.1050 yılında İran'ın Kum şehrinde doğdu.

Aile kökleri Yemen'e dayanıyordu. Dönemine göre iyi bir eğitim aldı.

Eğitim amaçlı İran'ın Rey şehrinde bulunduğu sırada 17 yaşında Şiiliğin İsmaili kolunu yaymak için burada bulunan bir Fatimi davetçiden etkilenerek bu mezhebi benimsedi.

Kendisindeki yeteneği keşfeden davetçinin telkiniyle Şii Fatimi devletinin hüküm sürdüğü Mısır'a giderek eğitimini geliştirdi.

Ardından Şiiliği yaymak için bu sefer kendisi de İsmaili inancını yaymakla yükümlü bir davetçi olarak İran'a gönderildi.

İran o dönemde Sünni inancına bağlı bir Türk devleti olan Selçukluların hakimiyetindeydi.

Sabbah, faaliyetleri nedeniyle okul arkadaşı olduğu iddia edilen Selçukluların ünlü veziri Nizamülmülk ile ters düştü.

Nizamülmülk'ün ve Selçukluların takibinden kurtulmak için faaliyetlerini Elbruz Dağları nedeniyle Selçukluların kontrol sağlayamadıkları İran'ın kuzeyinde yoğunlaştırdı.

Burada yaşayan ve bölgeye adlarını veren savaşçı Deylemliler, İran'da en geç Müslüman hakimiyetini kabul eden topluluktu ve halen eski İran inançlarının kısmen etkisi altındalardı.

Sabbah'ın propagandası sonuç verdi. Çevresine topladığı kişilerle Elbruz Dağları eteklerinde bulunan Alamut Kalesi'ni 1090 yılında ele geçirerek burada Nizari İsmaili olarak bilinecek devletini kurdu.

Bakmadan Geçme