Siber Güvenlik Uzmanından TSK'ya TikTok Uyarısı

Türkiye Kuzey Irak'tan gelen 12 şehit haberinin yasını tutarken Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, dikkat çeken bir konuya işaret etti.

Gizliliği en üst düzeyde tutulması gereken operasyonların ve operasyon bölgelerinin sosyal medya paylaşımlarıyla riske edildiğine dikkati çeken Çahmutoğlu, bu paylaşımları sadece erlerin değil rütbeli askerlerin dahi yaptığını iddia etti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) sosyal medya mecrası TikTok konusunda uyaran Çahmutoğlu, şu ifadelere yer verdi;

“Milli Savunma Bakanlığı tez zamanda TikTok tehlikesine karşı adım atmalı! Dünkü paylaşımım üzerine bugün TikTok'un canlı yayın moderasyon ekibinden biri bana ulaştı. Verdiği bilgilere göre son aylarda canlı yayın açan çok sayıda TSK mensubu asker var.

Canlı Yayınların Çoğu Operasyon Bölgesinden!

Hatta kendisi bana yazdığı dakikalarda Hakkari Yüksekova kırsalında bir askerin canlı yayın açtığını söyledi. Yayın açan askerlerin çoğu operasyon sahaları, sınırötesi üs bölgeleri gibi kritik yerlerde görevli. İçlerinde rütbeliler de var! Çok büyük problem bu! Yaptıkları yayınlarda bulundukları yer apaçık görülüyor. Açık kaynak istihbaratı (osint) yapan herkes görebilir. TikTok hesabım olmadığı halde ben bile basit keywordlerle arama yaparak bunları görebiliyorum.

Konumları ve Teçhizatları Terör Örgütleri de Görüyor!

Kırsal alandaki intikal faaliyetlerini kayda alıp TikTok'ta paylaşanlar bile var. Neredeyse teçhizatlar ayan beyan görülebiliyor! Bu yayınların yapıldığı konumları ve teçhizatları terör örgütleri de görüyor!


Karşı Cinsi Etkilemek İçin Açılan Yayınlar

Opsec nerede? Üst rütbeler dahil bu askerler neden hiç ama hiç dikkat etmez? Yayınların bazılarına bizzat baktım. Neredeyse yarısı karşı cinsi etkileme amaçlı yapılmış. Diğerlerinin ise bana göre hiçbir amacı yok!”

Çahmutoğlu'nun açıklamaları; “askerlerin yaptıkları canlı yayın ve paylaşımlarla operasyonları, konumlarını ve teçhizatlarını ifşa mı ediyorlar?” sorusunu akıllara getirdi.

Bakmadan Geçme