Sosyla Medya Fenomenlerinin Denediği Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır? Yeniden Doğmuş Gibi Olacaksınız!
İntermitten Fasting olarak bilinen aralıklı oruç birçok sosyal medya fenomeninin denediği ve faydalarını saymakla bitiremediği bir diyettir. Peki aralıklı oruç nasıl yapılır? Kimler yapmalı? Detaylar haberimizde.
ARALIKLI ORUÇ NEDİR?
Aralıklı oruç diyeti (Intermittent Fasting) gün içinde tükettiğiniz besinlerin farklı bir düzende tüketilmesidir. Aralıklı oruç diyetini; gün içerisinde belirlenmiş zamananlarda hiçbir besinin alınmadığı ya da haftanın bazı günlerinde enerji alımında farklı sınırlamalar yapılan bir beslenme programı olduğunu söyleyebiliriz.
ARALIKLI ORUÇ NASIL YAPILIR?
Intermittent fasting diyetinin birkaç türü vardır. Bunlardan en meşhur olanları;
16:8 Yöntemi: 16 saat aç kalıp (uyku dahil), 8 saat yemek yeme şeklindedir. Örneğin; 11.00-19.00 saatleri arasında besin alıp, günün geri kalan kısmında herhangi bir besin almıyorsunuz.
5:2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal, haftanın 2 günü çok sınırlı kalori içerir (500-800 kcal/gün). Bu noktada kısıtlı yemek yenecek iki günün üst üste uygulanmaması sağlık açısından önemlidir. Kısıtlı yemek yenilen günlerde normal günlerde tüketilen besin miktarının 4'te 1'i tüketilir.
Ye/Dur/Ye Yöntemi: Haftada bir veya iki defa 24 saat oruç tutulan yöntemdir. Bir gün boyunca akşam yemeğinden sonra diğer akşam yemeğine kadar 24 saat sürer.
DİYETİSYEN KONTROLÜNDE YAPILMALI
Intermittent fasting diyeti kişinin kendi başına ve kararıyla yapabileceği bir diyet türü değildir. Aralıklı oruç yapmak isteyen kişilerin diyeti bir beslenme uzmanı eşliğinde, kontrollü bir şekilde, kişiye özel planlanmalıdır.
ARALIKLI ORUCUN FAYDALARI
Aralıklı oruç diyetinin sağlık için yararları şöyle sıralanabilir:
-İnsülin duyarlılığını artırır,
-Vücuttaki insülin direncinin azalmasına fayda sağlayabilir,
-Kan şekeri regülasyonunu sağlayarak Tip2 diyabete karşı faydalı olabilir,
-Enerji kısıtlamasından kaynaklanan ve kötü kolesterol olarak bilinen vücuttaki trigliserit seviyesini düşürebilir.