Tacikistan Başörtüsü Takılmasını ve Dini Bayramların Kutlanmasını Yasakladı!

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, başörtüsü takılmasını ve dini bayramların kutlanmasını yasakladı.

Tacikistan parlamentosunun üst kanadı Milli Meclis, başörtüsü takılmasını ve Ramazan ile Kurban Bayramlarının kutlanmasını yasaklayan kararı onayladı.

YASA ONAYLANDI

Tacikistan parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, 8 Haziran'da bu yasayı onaylamıştı. Milli Meclis'in 18. oturumu, Meclis Başkanı Rüstem İmamali başkanlığında 19 Haziran'da gerçekleştirildi ve oturumda yapılan oylamayla yasa resmiyet kazandı.

KADINLARIN BAŞÖRTÜSÜ TAKMASI YASAKLANDI

Yeni yasa, başörtüsünü "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak niteleyerek, Müslüman kadınların başörtüsü takmasını yasaklıyor. Ayrıca, çocukların Ramazan ve Kurban Bayramlarını kutlaması da yasaklandı. Yasa, ihlal eden sivillere 7 bin 920 Tacikistan somonisi (25 bin lira), hükümet yetkililerine 54 bin somoni (167 bin lira) ve dini otoritelere 57 bin 600 somoni (178 bin lira) para cezası öngörüyor.

SAKAL UZATMAK YASAKLANMIŞTI

Başörtüsü yasağı, uzun yıllardır gayriresmi olarak uygulanıyordu ve bu yasa ile resmileşmiş oldu. Tacikistan ayrıca, sakal uzatmayı da gayriresmi olarak yasaklamıştı ve son 10 yılda binlerce erkek polis tarafından zorla traş edildi.

Tacikistan'ı 1992 yılından bu yana yöneten İmamali Rahman, İslam'ın zorunlu saydığı ibadet ve yaşam tarzına karşı daha önce de benzer hamlelerde bulunmuştu.

MUHABİR

Bakmadan Geçme