Tacikistan'ın Yüzde Kaçı Müslüman? Müslüman Ülke mi?

Tacikistan hükümetinin kadınların başörtü takmasını yasaklaması ve Dini bayramların kutlanmasını yasakladıktan sonra Tacikistan ülkesinde ne kadar Müslüman olduğu merak konusu oldu. İşte Detaylar

Tacikistan parlamentosunun üst kanadı Milli Meclis, başörtüsü takılmasını ve Ramazan ile Kurban Bayramlarının kutlanmasını yasaklayan kararı onayladı.

ARTIK YASAKLANDI

Tacikistan parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, 8 Haziran'da bu yasayı onaylamıştı. Milli Meclis'in 18. oturumu, Meclis Başkanı Rüstem İmamali başkanlığında 19 Haziran'da gerçekleştirildi ve oturumda yapılan oylamayla yasa resmiyet kazandı.

YÜZDE 95 SÜNNİ MÜSLÜMAN

Tacikistan'da halkın büyük çoğunluğu İslam dinine mensuptur. Nüfusun %95'i Sünni Müslüman, %2'si ise Şii Müslüman'dır. Geri kalan %3'lük kısım Hristiyanlardan oluşmaktadır. Ülkedeki Hristiyanlar genellikle Rus Ortodoks Kilisesi'ne mensuptur.

EN BÜYÜK GRUP TACİKLERDİR

Etnik açıdan, Tacikistan'da en büyük grup %79,9 oranla Taciklerdir. İkinci en büyük etnik grup ise %9,8 oranla Özbeklerdir.

Bu grupları %1 oranıyla Ruslar takip etmektedir. Diğer etnik gruplar ve belirlenemeyenler ise %6'lık bir kesimi oluşturmaktadır. Küçük etnik gruplar arasında Pamirler ve Yagnobiler bulunmaktadır.

Tacikistan'da resmi dil Farsçanın bir lehçesi olan Tacikçedir. Ancak, yakın dönem etkileşimleri nedeniyle Rusça da yaygın olarak kullanılmaktadır. Rusça, ülkede resmi bir statüye sahip olmamakla birlikte, yaygın iletişim dilidir.

İSLAM KARŞITI POLİTİKA İZLENİYOR

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2017 yılında yaptığı bir konuşmada, kadınların kullandığı başörtüsü ve siyah giysilerin Tacik geleneklerine uygun olmadığını ve uzun sakal bırakmanın dinle ilişkisinin bulunmadığını ifade etmişti.

Rahman, "Allah'ı kalp ile sevin" diyerek dindar Müslümanlara, takvalarını dış görüntü ile göstermeyi durdurmaları tavsiyesinde bulunmuştu. Ayrıca insanları kendi kültür ve geleneklerini unutmamaya, gençleri ise internet üzerinden yapılan yabancı kültür ve geleneklere uymamaya davet etmişti.

Tacikistan'da Müslümanlara yönelik baskının zamanla arttığı gözlemleniyor. Bu politikaların, Çin'in Doğu Türkistan'daki İslam karşıtı siyasetine benzer bir şekle bürünmesinden endişe ediliyor.

MUHABİR

Bakmadan Geçme