Tarımsal verimlilik ve yeterli beslenme koşullarımız tehdit altında

Foodback tarafından dördüncüsü bu yıl düzenlenen Gıdada Etki Konferansında (GEK), Gıda ve tarım, teknoloji ve etki ekseninde değerlendirildi

Foodback tarafından dördüncüsü bu yıl düzenlenen Gıdada Etki Konferansı (GEK), Impact Hub İstanbul ve çevrimiçi platformlarda eş zamanlı gerçekleşti. Gıda ve tarımın teknoloji ve etki ekseninde değerlendirildiği etkinlikte, bu alanda etki yaratan isimler bir araya geldi.



Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT Food) Türkiye Hub'ı olan Foodback'in geliştirdiği, gıda ve tarım alanında sosyal, çevresel ve teknolojik sorunların inovasyon ve girişimcilik boyutlarında ele alınarak uzun vadeli etki yaratılması amaçlanan Gıdada Etki Konferansı, Impact Hub İstanbul ve çevrimiçi platformlarda eş zamanlı olarak gerçekleşti.



Konferansta; gıda ve tarım alanındaki etki yatırımları, trendler, tedarik zincirleri ve atık, alternatif proteinler, gıda ve tarım girişimleri ve globalleşme fırsatları, kent, tarım ve sürdürülebilirlik konuları Mustafa Dinçer, Olcay Silahlı, Emin Ali Sipahi, Sabiha Apaydın, Samim Saner, Can Atacık, Mehmet Memecan, Semra İnce, Ömer Hantal, Aslı Işıldar, Elvira Domingo, Sanem Yalçıntaş, Pınar Erdil, Arda Örçen, Yasemin Özen Gürelli, Arda Berkay Çağın, Semi Hakim ve Selin Erkök eşliğinde konuşuldu.



Konferansta, firmalar tarafından piyasaya sürülen gıda ürünlerinde sürdürülebilirlik ve sağlığın en önemli trendler arasında yer aldığı konuşuldu. Bu durumun tüketicideki yansımasının ise fiyatla ilişkili olduğuna, tüketicinin fiyat farkı olduğu durumda daha düşük fiyatlı ürünü tercih ederken fiyat eşitliği durumunda sürdürülebilirlik iddiası olan ürüne yöneldiğine değinildi.



Et tüketiminin azaltılması ve protein alternatiflerinin artırılmasının gıdanın geleceğinin önemli konularından olduğu belirtildi. Son yıllarda gıda tüketimine ilişkin tüketici algısının “temiz etiket” yönünde şekillendiği, örneğin tüketicilerin ekmeğin içindekiler etiketinde yalnızca un, su ve maya görmek istediğinden bahsedildi. Gıda sektöründe öne çıkan diğer trendler arasında ise fonksiyonel gıdalar, besin takviyeleri ve kişiselleştirilmiş beslenme yer alıyor.



Tarımsal üretime yönelik olarak ise covid, savaş gibi krizlerin küresel olarak tarımsal üretime ilişkin kaygıyı artırdığından bahsedildi. Türkiye'de tarımsal üreticileri arasında makine kullanımının yaygınlaştığına fakat akıllı teknolojilerin kullanımının henüz büyük ölçüde yaygınlaşmadığına değinildi. Öte yandan, özellikle iklim krizinin etkilerinin üreticileri akıllı teknolojileri kullanmaya zorladığı belirtildi. Türkiye'deki tarım teknolojileri girişimlerinin en çok dikey tarım, akıllı sulama sistemleri ve uzaktan algılama sistemleri alanında çalıştıldığından söz edildi.



“Tarımsal verimlilik ve yeterli beslenme koşullarımız tehdit altında”


Konferansta yaptığı konuşmada önemli bilgiler paylaşan Foodback Kurucu Ortağı Tuğçe Ergün Cireli: “Gıdamızı üretmek için dünyadaki suyun yüzde 77'sini kullanıyoruz. Besinlerimiz hızlıca değişiyor ve sağlığımızı etkiliyor. İklim kriziyle artan sıcaklıklar sebebiyle tarımsal verimlilik ve yeterli beslenme koşullarımız tehdit altında. Dördüncü senesine girdiğimiz Gıdada Etki Konferansı'nda, gıda krizinde sürdürülebilir bir etkinin sağlanması için tüm sektörlerin bir araya gelmesini yineliyoruz ve konferansı tüm sektörleri bir araya getirmek için bir araç olarak görüyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme