Türk Astronot Uzayda Namazı Nasıl Kılacak? İşte Cevabı!
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatı, aileleriyle vedalaşıp Crew Dragon uzay aracına hareket etti. Alper Gezeravcı'nın uzaya gidişi ile gündem olan uzayda namaz nasıl kılınır? sorusunun cevabı merak konusu oldu.
Türkiye, tarihi yolculuğu heyecanla bekliyor. Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun bugünkü uçuşu için geri sayım başladı.
Gezeravcı ve 3 astronot uzay aracına gitmeden önce aileleriyle vedalaştı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.49'da Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi'nden canlı olarak izlenebilecek.
UZAYDA NAMAZ NASIL KILINIR?
Ayda veya uzayın herhangi bir yerinde bizzat Kâ'be'ye veya Kâ'be yönüne dönmek mümkün değildir. Bu durumda uzaylı, Kâ'be'ye dönmeyi niyetine alarak herhangi bir yöne doğru namaz kılabilir. O niyetin yapılması şartıyla her taraf kıbledir. Ancak çok sayıda uzaylının aynı mekânda namaz kılmaları halinde kıble karışıklığı olmaması ve birliğin sağlanması için o toplumun reisinin tek yöne karar verip o çevrede o insanların aynı kıbleye dönmeleri temin edilmelidir. Aksi halde kıble konusunda karmakarışıklık yaşanır ve ictimâî anarşi ortaya çıkar.
Uzayda Namaz:
Uzayda namaz, yer çekiminin olup olmamasına göre farklılık arzeder. Şöyle ki:
Ay'da Namaz: Ay'da dünyanın 1/6'sı kadar yer çekimi vardır. Yani insan yere basabilmekte, yürüyebilmektedir. Öyleyse namazın rükünleri rahatlıkla yerine getirilebilir. Namaz kılan uzaylı kıyamı, rükûu, secdeyi ve ka'deleri rahat yapabilir. Buna göre ay yüzünde, yeryüzünde namaz kılıyor gibi namaz kılınacaktır.
Mars'ta Namaz: Mars'ın yer çekimi aydakinden daha kuvvetli olup dünyanın yaklaşık 1/3'i kadardır. Demek oluyor ki Mars'ta da namaz bütün rükunleri ile dünyadaki kılınabilecektir.
Uzayın Diğer Yerlerinde Namaz: Mars ve ay dışındaki gök cisimlerinde mevcut şartlar, eğer kendilerine çıkılabilirse, Mars, Dünya ve ay şartlarındaki gibi ise namaz yine kâmilen kılınacaktır. Fakat yer çekimi olmayan boşluklarda kılınıyorsa namazın rükunlerinin kâmilen yerine getirilme imkânı olmadığı için yerine getirilebildiği ölçüde namaz kılınır. Yerine getirilemediği durumlarda ise îmâ yani işaretle namaz kılınır.
Adı geçen hükümler uzay yolculuğu esnasında füze içerisinde de geçerlidir.
Prof. Dr. Orhan ÇEKER