Türkiye Emeklilerin Yaşayabileceği Sondan İkinci Ülke Oldu
ABD'li şirket Natixis Investment, 44 ülkeyi kapsayan araştırma ile emekliler için en yaşanabilecek ülkeleri seçti. Araştırmada sağlık, yaşam kalitesi, maddi refah ve emeklilerin gelirleri dikkate alındı.
ABD'li şirket Natixis Investment, 44 ülkeyi kapsayan araştırma ile emekliler için en yaşanabilecek ülkeleri seçti. Araştırmada sağlık, yaşam kalitesi, maddi refah ve emeklilerin gelirleri dikkate alındı.
Yapılan son zamla en düşük emekli aylığı 10 bin TL olurken emeklilerin yetersiz maaşla geçinme mücadelesi araştırma sonuçlarına yansıdı.
SONDAN İKİNCİ OLDUK
Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre; 'Küresel Emeklilik Endeksi'nde Türkiye, yüzde 36 ile 44 ülke arasında sondan ikinci oldu. Emekliler açısından Türkiye'den daha kötü olan tek ülke yüzde 10 ile Hindistan oldu.
BİRİNCİ SIRADA NORVEÇ VAR
Brezilya'daki emekliler, yüzde 36 ile Türk emekliler ile beraber sondan ikinciliği paylaşırken, Meksika ve Kolombiya da 'emeklilikte en yaşanılmaz ülkeler' arasına girdi. Endekste en yüksek puanları yüzde 83 ile Norveç, yüzde 82 ile İsviçre ve yüzde 81 ile İrlanda aldı.
GELİR BAKIMINDAN DÜNYADA SONUNCUYUZ
Endekse göre, Türkiye'deki emekliler, gelir bakımından dünya sonuncusu oldu. Türkiye'deki emeklilerin finansal gelir puanı yüzde 47 olurken, bizi yüzde 49 ile Rusya ve Yunanistan takip etti.
Türkiye, 2017 ve 2018 yılı raporlarında emekliler için 'yaşanılabilecek' ülkeler arasında yer alıyordu. Ancak son yıllarda uygulanan ekonomi politikaları ve emeklilerin düşen satın alma gücüyle beraber Türkiye, artık listenin sonlarında yer alıyor.
EMEKLİLERİN YAŞAM KALİTESİ YÜZDE 25
Türk emekliler, yaşam kalitesi bakımından Avrupa'da son sırada yer aldı. Türkiye'nin ardından gelen ilk Avrupa ülkesi Rusya ise yüzde 45 ile tam 9 puan üzerimizde yer aldı.
Listenin zirvesinde yer alan bir Norveçli emeklilerin yaşam kalitesi yüzde 87, İsviçrelinin yüzde 86 olarak hesaplandı. İlk 15'de yer alan ülkelerin tümündeki emeklilerin yaşam kalitesi yüzde 80'in üzerinde ölçüldü. Türk emeklilerin ölçülen yaşam kalitesi sadece yüzde 25 oldu.