Türkiye Gri Listeden Çıktı, Müjdeyi Bakan Şimşek Verdi

Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından 'Başardık' ifadesiyle Türk bayrağı emojisi kullanarak paylaştı.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeledeki ilerlemesini değerlendirdi. Değerlendirmenin sonucu olarakTürkiye, 2021 yılından beri yer aldığı "gri listeden" çıkarıldı ve "beyaz listeye" alındı.

Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından "Başardık" ifadesiyle Türk bayrağı emojisi paylaştı.

Başardık ???????? — Mehmet Simsek (@memetsimsek) June 28, 2024

Kuruluşun 3 yılda bir açıkladığı liste bugün güncellendi. FATF, Türkiye'yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı. Türkiye, Meclis'te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF'in belirlediği 40 standardın tamamını sağladı.

FATF'tan bir heyet geçen ay, Türkiye'nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilgili uygulamalarını yerinde değerlendirme için ülkeyi ziyarette bulunmuştu.

GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK NE DEMEK?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım gerçekleştiremiyor.

Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak. Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkilerini de bereaberinde getiriyor.

Bakmadan Geçme