Türkiye NATO Üyeliğinden Çıkarılabilir mi? Bir Ülkenin NATO'dan Çıkarılması Mümkün mü?

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın küstah çağrısı sonrası daha önce bir çok kez NATO'dan çıkarılması çağrısında bulunulan Türkiye'nin NATO üyeliğinden çıkartılıp çıkartılamayacağı sorusunu akıllara getirdi. Katz'ın çağrısı sonrasında kamuoyunda en çok merak edilen sorunun cevabı Türkiye NATO üyeliğinden çıkarılabilir mi? oldu. Detaylar haberimizde...

Türkiye'nin 1952'den bu yana üyesi olduğu Kuzey Atlantik Antlaşması örgütü yani NATO'nun 32 üyesi bulunuyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, skandal bir çağrıda bulunarak NATO için stratejik bir öneme sahip olan Türkiye'nin üyelikten atılması çağrısında bulundu.

Bu çağrının ardından Türkiye'nin NATO üyeliğinden çıkarılıp çıkarılamayacağı merak konusu oldu.

TÜRKİYE NATO ÜYELİĞİNDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

Yasal olarak bir müttefikin NATO'dan çıkartılabilmesinin bir yolu yok. Ancak teknik olarak bir müttefikin kurucu antlaşmanın maddelerini ihlal ettiğine karar verilirse ittifaktan atılmasının önü açılabilir. NATO, müttefiklerle restleşmek ya da onları üyelikten çıkarmak yerine diplomasi ile sorunları çözmeyi tercih ediyor. İttifakın değerleri ve pozisyonu ile örtüşen bir hükümet gelene kadar müzakere yoluyla müttefikleri idare etme yoluna gidiyor.

Türkiye'nin NATO üyeliğinden çıkarılması tartışmaları, yeni değil.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un NATO üyesi gibi davranmayan Türkiye'nin NATO üyeliği askıya alınmalı veya NATO'dan ihraç edilmeli çağrısında bulunmuştu. Yine 2019 yılında Türkiye'nin Barış Pınarı Operasyonu'na tepki olarak Amerikalı Senatör Lindsay Graham, Türkiye NATO'dan uzaklaştırılmalı demişti. Avrupa'da Hollanda Özgürlük Partisi lideri Gert Wilders, 'Türkiye'yi NATO'dan kovun' sözleriyle hatırlanıyor. Türkiye'de ise emekli Amiral Cihat Yaycı, ABD'nin Türkiye'yi NATO'dan çıkarıp işgal edeceğini iddia etmişti.

Yapılan tüm çağrılara rağmen Türkiye NATO üyesi olarak devam ediyor. Kendi istemediği sürece de NATO üyeliğinden çıkarılması mümkün görünmüyor.

MUHABİR

Bakmadan Geçme