Türkiye'nin ekonomik büyüme oranları açıklandı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Büyüme için Temelleri Güçlendirmek" ana temasıyla yayınladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nu duyurdu. Rapora göre, küresel ekonomik büyüme 2023'te direnç gösterdi ve enflasyon beklentilerin üzerinde bir hızla geriledi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' ana temasıyla yayınladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nu duyurdu. Rapora göre, küresel ekonomik büyüme 2023'te direnç gösterdi ve enflasyon beklentilerin üzerinde bir hızla geriledi.

Dünya ekonomisi geçen yıl yüzde 3,1 oranında büyüme kaydetti. ABD'nin dördüncü çeyrek dahil olmak üzere yıl boyunca güçlü performansıyla öne çıkarken, diğer gelişmiş ülkelerde enerji krizinin etkisiyle daha zayıf bir büyüme görüldü.

2022'de G20 ülkelerinde ekonomik büyüme yüzde 3,3, ABD'de ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde büyüme yüzde 0,5 olurken, Almanya'da yüzde 0,1 daralma kaydedildi. İngiltere'de büyüme yüzde 0,3, Fransa'da yüzde 0,9, Çin'de yüzde 5,2, Hindistan'da yüzde 6,7 ve Türkiye'de yüzde 4,1 oldu.

Buna göre, Brezilya ekonomisi yüzde 3,1, Japonya ekonomisi yüzde 1,9 ve Rusya ekonomisi yüzde 3,1 büyüme gösterdi, ancak Suudi Arabistan ekonomisi yüzde 0,9 daraldı.

2024'te küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,9 olması ve 2025'te finansal koşullardaki iyileşmeyle yüzde 3'e yükselmesi öngörülüyor. Bu tahminler, geçen kasım ayında yayımlanan OECD Ekonomik Görünüm raporuna kıyasla bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a revize edildiğini gösteriyor. Ancak 2025'e yönelik küresel ekonomik büyüme beklentisi değişmedi.

ABD büyüme tahmini


ABD'de ekonomik büyümenin, hane halkı harcamaları ve güçlü işgücü piyasası koşullarıyla destekleneceği, ancak bu yıl yüzde 2,1'e, 2025'te ise yüzde 1,7'ye düşeceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi'nde ekonomik büyüme tahmini bu yıl için 0,3 aşağı yönlü revize edildi, ancak 2025 için değiştirilmedi.

Bakmadan Geçme