Türkiye'nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever Uzaya Çıktı

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde bulunduğu 'VSS Unity' yörünge altı aracını taşıyan uçak, New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalandı. Atasever, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deney yapacak.

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, bugün gerçekleştireceği yörünge altı araştırma uçuşuyla adını tarihe yazacak. Virgin Galactic'in "VSS Unity" aracını taşıyan uçak, ABD yerel saatiyle 08.30'da (TSİ 17.30) New Mexico'daki Spaceport America tesisinden havalandı.

YOLCULUK 1 SAAT SÜRECEK

Atasever'in de içinde bulunduğu "Galactic 07" ekibi, ABD'den iki, İtalya'dan bir özel astronot ve iki pilottan oluşuyor. Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürecek uçuşta, "VSS Unity" taşıyıcı uçakla yaklaşık 45 bin feet yüksekliğe çıkacak ve ardından hibrit yakıtlı roket motoruyla 90 kilometre irtifaya ulaşacak.

7 BİLİMSEL DENEY YAPACAK

Atasever, uçuş sırasında yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Astronot tulumu, deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak tasarlandı.

Bu deneylere ek olarak, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de tekrarlanacak. Böylece Türkiye, uzay araştırmalarında önemli bir adım daha atmış olacak.

VİDEO MESAJ YAYINLADI

Öte yandan, Atasever'in görevine dair bir videolu bilgilendirme mesajında, kolundaki Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti bayrakları dikkat çekti. Atasever, "Annemin memleketi olan Azerbaycan'ın bayrağı da bu uçuşta benimle beraber Türk bayrağının hemen yanında, göğsümün üzerinde iki bayrağı uzaya taşıyor olacağım. Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa bu iki millet omuz omuzaysa uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar." şeklinde konuştu.

MUHABİR

Bakmadan Geçme