UNİCEF'ten 2023 Yılı Değerlendirmesi Filistinli Çocuklar İçin En Kanlı Yıl

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardı arkası kesilmezken savaşın en acı yüzünü her zaman olduğu gibi yine kadın ve çocuklar yaşıyor.

Gazze'de 7 Ekim'den bu zamana kadar katledilen 22 binden fazla sivilin yüzde 70'ini kadın ve çocuklar oluşturuyor. İsrail askerlerinin genç yaşlı, kadın, çocuk demeden yaptığı katliam dünya kamuoyunda daha fazla yer almaya başladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'da 2023 yılında şehit edilen çocuk sayısının tarihte görülmemiş seviyelere ulaştığına dikkat çekti.

UNİCEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Hudr, kurumun X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada Gazze'de yaşanan içler acısı durumu gözler önüne serdi.

2023 Çocuklar İçin En Kanlı Yıl

Son 12 haftada Batı Şeria'da 83 çocuğun öldürüldüğünü ve bu sayının İsrail'in artan askeri operasyonlarının gölgesinde 2022 yılının tamamında öldürülen çocuk sayısının iki katından daha fazla olduğunu belirten Hudr, "2023, Kudüs dahil Batı Şeria'daki çocuklar için şimdiye kadarki en kanlı yıl. Çatışmalardan kaynaklanan şiddet benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı." ifadesini kullandı.

Hudr, raporlara göre bu süre zarfında ayrıca en az 576 çocuğun yaralandığını, bazı çocukların da gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria'daki çocukların güvenlik ve korunma hakları ile doğuştan gelen yaşam hakları konusundaki derin kaygı içerisinde olduklarını belirten Hudr, "Kudüs dahil Batı Şeria'da yaşayan çocuklar uzun yıllardır ezici şiddete maruz kalıyor. Ancak bu şiddetin yoğunluğu, 7 Ekim saldırılarından bu yana ciddi oranda arttı.” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme