Yarın Milyonlarca Öğrenci Karne Alıyor! Karneler Saat Kaçta Verilecek?

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, yarın karnelerini alarak yaz tatiline girecek. Bu yaz tatili yaklaşık 3 ay sürecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül günü başlayacak. Yarın karneler saat kaçta verilecek? Detaylar haberimizde

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyondan fazla öğrenci, yarın karne alarak yaz tatiline girecek.

2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül 2023'te başladı ve 74 bin okulda birinci dönem ara tatili 13-17 Kasım 2023'te, ikinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan 2024'te yapıldı.

KARNELER SAAT KAÇTA VERİLECEK

Karnelerin 14 Haziran Cuma günü sabah saatlerinde verilmesi bekleniyor. Her okulun karne dağıtma saati birkaç saat farklılık gösterebilir ancak genel olarak 8.30 itibariyle karne dağıtımına başlanacak.

Öğrenciler, yarın son ders zilinin çalmasıyla yaz tatiline başlayacaklar. Bu yıl ortaokul öğrencilerine, ders notlarının yanında sosyal etkinliklere katılım durumlarının da işleneceği yeni tasarımlı karneler dağıtılacak. Sosyal etkinlikler; bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ve toplum hizmeti gibi 5 ana başlıkta değerlendirilecek ve karnelere yansıtılacak.

SINIFTA KALMA GERİ GELDİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in talimatıyla yapılan değişiklikler arasında sınıf tekrarı ve devamsızlık koşulları da bulunuyor. Bu yıl ilk defa, ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. 9'uncu sınıflarda ise 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Ayrıca Türkçe baraj puanı 70'e çıkarıldı.

VELİ RANDEVU SİSTEMİ

Velilerin okul müdürü ve öğretmen görüşmelerini dijital ortama taşıyan veli randevu sistemi hayata geçirildi. Ayrıca, ortaokul ve liselerde Türk sosyal hayatında aile, adabımuaşeret, görgü kuralları ve nezaket gibi farklı seçmeli dersler de ilk kez müfredatta yer aldı.

ORTAK SINAVLAR

Bu eğitim öğretim yılında hayata geçirilen yeni düzenlemeler arasında ortak yazılı sınavlar da bulunuyor. MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavları ortak yazılı olarak yapılacak. Ayrıca sınav haftası uygulaması hayata geçirildi ve Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil dersleri sınavlarının 4 dil becerisini ölçecek şekilde yapılması sağlandı.

Öğrencilerin derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve sınıflara bu türden cihazlarla girilmesi önlendi.

Şehit, gazi yakını ve koruma altına alınan çocukların özel okullara ücretsiz erişimi sağlanacak. Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren tüm özel okullar, derslerde Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarını okutmak zorunda olacak.

YIL SONU FAALİYETLER

Eğitim öğretim dönemlerinin son haftası, yıl sonu faaliyet haftası olarak düzenlenecek. Öğrenciler, sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılacaklar.2024-2025 eğitim öğretim yılında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat, kademeli olarak uygulanmaya başlayacak. Öğretmenler, müfredat eğitimi alacak ve yeni programlara hazırlık yapacaklar.

MUHABİR

Bakmadan Geçme