Yerel seçim için 5 partiye 6.7 milyar ödenek verilecek

31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi siyasi partilerin kasası Hazine yardımı ile dolacak. 5 siyasi partiye ödenecek yardımın toplamı 6,7 Milyar TL. DEM Parti yardım alacak mı?

31 Mart Yerel Seçimleri için 5 siyasi partinin seçim kampanyası için harcayacağı para Hazine'den karşılanacak.

Siyasi Partiler Kanunu'na göre Hazine yardımı yerel seçimlerin olduğu yıllarda normal tutarın iki katı, milletvekili seçimi yıllarında ise üç katı olarak uygulanıyor.

Hangi siyasi partiler seçim yardımı alabiliyor?

14 Mayıs 2023 milletvekili seçiminde AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve DEM Parti olmak üzere beş siyasi parti yüzde 7 barajını aşarak Hazine yardımı almaya hak kazanmıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun yerel seçim takvimini Aralık ayı başında açıklamasından 10 gün sonra da beş siyasi partiye Hazine yardımının Ocak ayı içerisinde ödenecek tutarı kadar ödeme yapıldı.

Hangi parti kaç TL yardım alacak?

2024 yılı bütçesine göre, AK Parti 1 milyar 329 milyon lira, CHP 946 milyon lira, MHP 376 milyon lira, İYİ Parti 361 milyon lira ve DEM Parti ise 329 milyon lira Hazine yardımı aldı. Hazine yardımının Aralık ayında ödenen bölümü toplam 3 milyar 341 milyon lirayı bulurken bu siyasi partiler Hazine yardımının ikinci bölümünü ise ocak ayı sonuna kadar alacak. Ocak ayında da yine beş siyasi parti, Aralık ayında olduğu gibi toplam 3 milyar 341 milyon lira Hazine yardımı alacak.

Toplam 6 milyar 682 milyon lira daha alacaklar

Yerel seçimler nedeniyle AK Parti toplam 2 milyar 658 milyon lira ile Hazine yardımında aslan payını almış olacak. CHP'ye ödenecek toplam miktar 1 milyar 892 milyon lira, MHP'ye ödenecek Hazine yardımı tutarı 752 milyon lira, İYİ Parti'ye ödenecek Hazine yardımı tutarı 722 milyon lira ve DEM Parti'ye ödenecek Hazine yardımı tutarı da 658 milyon lirayı bulacak. Böylelikle Hazine yardımında toplam tutar 6 milyar 682 milyon liraya ulaşacak.

Bakmadan Geçme