Yoğurt mayalarken bu hatalara dikkat edin

Yoğurt mayalamak ustalık gerektiren bir iştir ve bazı ev hanımları mayalama esnasında besin değerini yok eden hata yapıyor.

Yoğurt sabah kahvaltılarının olmazsa olmazıdır. Pekmezle karıştırılarak tüketilen yoğurt çok daha vitaminli olur.

Üstelik kemik sağlığı için de iyi olduğu bilinen yoğurt cildi de güzelleştirir. Fakat yoğurdun lezzetlisi evde hazırlananıdır. Evde yoğurt hazırlarken de dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var.

Yoğurt nasıl maylanır

Yoğurdun besin değerini yok eden hatanın tahta kaşık yerine demir kaşık oluğu biliniyor. Bu nedenle başta köylü kadınlar olmak üzere hemen hemen herkes sütü tahta kaşıkla pişirmek gerektiğini söylüyor.

Yoğurdu mayalamak için süte ekleyeceğiniz yoğurt kesinlikle organik olmalıdır. Bunun için sütçünüzde maya ya da komşunuzdan organik yoğurt alabilirsiniz.

1 litre süt için en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın ve oda sıcaklığındaki yoğurdu cam kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.

Tahta kaşıkla karıştırın ve sütteki pütürler tamamen yok olana kadar karıştırmaya devam edin. Son püf nokta ise mayalama sırasında tencere ya da kabın sabit durmasına dikkat edin. Çok fazla kıpırdatmayın.

Çiğ sütü kaynatırken, karıştırmayı unutmayın çünkü sütün son noktaya kadar hava alması gerekiyor.

Üstünde kabarcık çıkana kadar kaynayan sütü bu aşamada en kısık ateşe alın ve 15 dakika kadar daha kaynatın.

Yoğurt mayalama işleminde biz kaynayan sütün 1 gün kadar buzdolabında beklemesini öneriyoruz. 1 gün sonra yoğurt mayalama tarifine devam edebilirsiniz.

Yoğurdu sıcak bir şekilde mayalarsanız çok ekşi bir yoğurt elde etmiş olursunuz. Yoğurt mayalama derecesi 43 derecedir.

Cam kavanoz içerisine mayamızı hazırladık. Bu mayayı etrafını battaniye ya da kalın bir örtü ile sarıyoruz ve yaklaşık 3 saat bekliyoruz. 3 saati aşmayın yoksa mayanız ekşir ve haliyle ortaya ekşi bir yoğurt çıkar.

Kavanozun ağzı açıldıktan sonra yine kavanozu yerinden oynatmadan 2 saat kadar da sıcaklığında bekledin. Toplamda 5 saatlik bir bekleme süremiz var.

1 litrelik mayalar 24 saat kadar buzdolabında bekledikten sonra yemeye hazırlardır. Evde yoğurt mayalama derecesini anlatırken sizlere yoğurdun kaç saatte mayalanacağını da söyledik.

Bakmadan Geçme