Zehirli Uğur Böceği Örümceği Nedir? Nerede Yaşar?

Elazığ'da, nadir zehirli örümcek türlerinden olan 'Uğur Böceği Örümceği'ne rastlandı. Peki zehirli uğur böceği örümceği nedir? İşte zehirli uğur böceği hakkında tüm bilgiler...

Halk arasında Zehirli Uğur Böceği Örümceği olarak bilinen ve nadir rastlanılan ‘Esus Cinnaberinus' Elazığ'da görüldü.

Soy tehlikesi bulunduğundan IUCN Kırmızı Listesinde tehlikedeki türler kategorisinde yer alan örümceği bir vatandaş cep telefonu kamerası ile kaydetti. Böcek ardından doğada gözden kayboldu.

ZEHİRLİ UĞUR BÖCEĞİ ÖRÜMCEĞİ NEDİR?

Eresus sandaliatus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupa'da ve Türkiye'de yaşayan zehirli bir örümcek türü. Kırkayak ve böcekler ile beslenir.

Erkeklerinin kırmızı karnının (opisthosoma ya da abdomen) üstü uğur böceği desenlidir ve ergin hâlde eylül başlarında görülürler.

Cinsin diğer türleri gibi bu da morfolojik ve ekolojik açıdan oldukça muhafazakâr bir türdür.[1] Erkekler uğur böceği desenli karnı (opisthosoma ya da abdomen) olduğu için oldukça çekici; dişiler ise tekdüze siyah bir görünüme sahiptir. Dişi 10–16 mm, erkek ise 6–9 mm uzunluğundadır.

Yeraltı boru yuvalarda yaşar. Üstte yuva girişi çok daha geniş kribellum ipeğiyle kaplıdır. Erginleşmiş erkeklere eylül başlarında rastlanır ve gelecek yılın mayıs-haziran aylarında çiftleşmek için dişi aramaya başlar.

Bakmadan Geçme