Artık Boğa Güreşleri Yasaklanıyor

Kolombiya Kongresi, boğa güreşlerinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısını oyladı ve 2027 yılı itibariyle boğa güreşlerinin yasaklanmasını içeren tasarı kabul edildi.

 Tasarının yasalaşması için Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun imzası bekleniyor. Petro, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hayvanların ölümünden zevk alanlar, sonunda insanların ölümünden de zevk alacaklardır. Tıpkı kitapları yakanların sonunda insanları yakmaları gibi" ifadelerini kullandı.

3 YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ OLACAK

Boğa güreşlerini savunanlar ise, kararın işsizlikle sonuçlanacağını savunuyor. Tasarının etkilerini hafifletmek için 3 yıllık bir geçiş süreci öngörülüyor ve boğa güreşlerinden geçimini sağlayan kişilere alternatif kaynaklar bulabilmeleri için yardım teklif edileceği belirtiliyor.

YASAKLAYAN SON ÜLKE OLDU

Kolombiya, Latin Amerika'da boğa güreşlerini yasaklayan son ülke olma özelliğini taşıyor. Arjantin, Küba, Uruguay, Brezilya ve Şili gibi ülkelerde boğa güreşleri yasaklanmış durumda bulunurken, Ekvador, Meksika, Peru ve Venezuela gibi ülkelerde hala bu etkinliğe izin veriliyor. Meksika, 2022 yılında boğa güreşlerini yasaklamış ancak geçtiğimiz Aralık ayında yasağı kaldırmıştı.

Boğa güreşleri, Kolombiya'da İspanyol sömürge dönemlerinden beri tanınan ve oldukça popüler olan bir etkinlik. Başkent Bogota'nın yanı sıra Medellin ve Manizales gibi şehirlerde binlerce kişi boğa güreşlerini izlemek için arenalara akın ediyor.

BOĞA GÜREŞİNİN TARİHÇESİ

Boğa güreşi (İspanyolca: corrida de toros, tauromaquia, toreo), iki boğanın çeşitli amaçlarla güreştirilmesini ya da matador adı verilen bir insanın boğayı gittikçe yorup öldürmesini esas alan eğlence ve yarışma biçimi.

Eski Çağ'da Girit halkı, bir takım törenler ile boğalarla güreşirlerdi. Tesalya bölgesinde (Taurocatapsia isminde bir çeşit boğa güreşinde), boğa at ile kovalanır, daha sonra boynuzlarıdan yakalanarak yere yıldırılırdı. 18. yüzyıl'a kadar İspanya ve Portekiz'de boğa ile güreş, daima at sırtında yapılıdı.

Bu karşılaşmaların yıldızı, ata binen kişi olurdu (Caballero en plaza veya Rejoneador). Ancak zaman içinde, atın sırtında dövüşmek yerine yerde dövüş ön plana geçti ve Pedro Romero, Joaquin Rodriguez, Jose Delgado, yetenekleri ile bu yeni biçimin öncüleri olmuşlardı. 1830 yılında 7. Fernando'nun Sevilla bölgesinde bununla ilgili bir okul açıp, yönetime Pedro Romero'yu atamasıyla, güreşçilerin hareketleri ve gerçekleştirdiği oyunlar, "resmen" denetim altına girdi.

Birçok matadorun güreştiği ve birçok boğanın öldürüldüğü gösteriye "corrida de toros" denmektedir. Bu yarışma, arenada baş bölümde oturan bir görevlinin denetiminde, kurallara tabii yapılır. Her boğa için karşılaşma, tercio isminde üç bölüme ayrılır: birinci tercio mızraklama, ikincisi şişeleme ve üçüncüsü öldürmedir. Tercio'lararası geçiş, görevli başkan tarafından belirlenir.

(Geçiş, boru öttürülerek bildirilir.) Boğa da, geçitten "arena"ya çıktığında, matadorun "cuadrilla"sı arenada yerini alır. "Peon"lar ise "muletara"rıyla hayvanı üstlerine çekerek matadorun karşılaşma şartlarını saptaması için öncelikle boğayı düz çizgi boyunca koştururlar. Boğayı mızraklamakla görevli iki "picador", arenada kendilerine özel yerde beklerler. Hayvana önce, deneme amaçlı "muleta"yı sallayarak, matador yaklaşır. Bu deneme hareketlerinden sonra, mızraklamaya sıra gelir.

Bakmadan Geçme