Azerbeycan 30 yıl sonra sandık başında

Azerbaycanlılar Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Azerbaycan'da Cumhurbaşkanlığı seçimine "Zafer seçimi" de deniliyor.

Azerbaycanlılar Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Azerbaycan'da Cumhurbaşkanlığı seçimine "Zafer seçimi" de deniliyor. Çünkü işgalden kurtarılan bölgelerde de yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez sandıklar kuruldu. Şuşa'da, Hankendi'de, Hocalı'da ve daha birçok işgalden kurtarılan kentte oy kullanılıyor.

YAKLAŞIK 6.5 MİLYON SEÇMEN SANDIK BAŞINDA

Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov'un yaptığı açıklamaya göre, 6,5 milyon seçmen 6 bin 500'den fazla sandıkta oylarını kullanacak. Ayrıca, 37 ülkede 49 sandıkta da oy verilecek.

Saat 07:00'de başlayan oy verme işlemi, 18:00'de sona erecek.

Seçimi 800'ü yabancı 90 bin yerli gözlemci izlerken, 60'tan fazla uluslararası medya kuruluşu da seçimi takip ediyor.

Seçimde mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dahil 7 aday yarışıyor. En favori aday İlham Aliyev'in 5. kez seçim zaferi kazanması bekleniyor.

Azerbaycan'da son Cumhurbaşkanlığı seçimi, 11 Nisan 2018'de düzenlenmişti. Aliyev'in imzaladığı kararnameyle 7 yılda bir yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçimi öne alınmıştı.

NEDEN 30 YIL SONRA SEÇİM YAPILDI?

Penahov, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İlk kez Azerbaycan topraklarının tamamında bir seçim yapacaklarına işaret eden Penahov, seçimin Azerbaycan halkı için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Penahov, Azerbaycan topraklarının bir kısmının 30 yıl işgal altında bulunduğunu, şimdi ise ülkenin toprak bütünlüğünün tam temin edildiğini belirterek, işgalden kurtarılan 26 bölgede sandık kurduklarını aktardı.

Ülkede 6,5 milyon seçmen bulduğunu, 6 bin 500'den fazla sandık kurulduğunu bildiren Penahov, "Başlıca konu, şeffaflığın temin edilmesidir. Seçimi yaklaşık 800'ü yabancı 90 binden fazla gözlemci izleyecek. Ayrıca 200'den fazla yabancı gazeteci seçimi takip edecek. 1000 sandıkta web kamera kuruldu. Tam şeffaf bir seçim hayata geçireceğiz." diye konuştu.

Bakmadan Geçme