Bakan Kacır'dan asgari ücret açıklaması

Sanayicilere verilen kredilerle ilgili bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, milyonların beklediği asgari ücret görüşmelerine ilişkin 'Biz hiçbir zaman toplumun hiçbir kesimin alım gücünün enflasyona ezdirilmesine rıza göstermedik. Asgari ücrette geçmiş yıllar boyunca bu hassasiyetle davranıldı. Halihazırda düzey de böyle belirlendi. Yıl sonu itibarıyla gerçekleşen enflasyon dikkate alınacak hem de bir enflasyon öngörümüz var bu dikkate alınacak' dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıklamaları şu şekilde: “Bu yıl yüzde 41.5 enflasyonla kapanacak, önümüzdeki yıl 17.5’e sonraki yıl inşallah tek haneye gelecek. Daha düşük enflasyonun olduğu yıllarda daha yüksek büyüme oranlarına erişeceğiz. Sanayi üretiminde ana trendimiz yükseliş istikametindedir. Sanayicilerimizin benimle yaptıkları görüşmede en temel mesajı bu programın başarıya ulaşması için onların da her türlü sabrı göstermeye hazır olmasıdır. Kredi tarafında pek çok adım atıyoruz. İhracat kredilerinde limitleri 10 katın üzerine çıkardık.

‘YATIRIM TAAHHÜTLÜ AVANS KREDİSİNİ DEVREYE ALDIK’

Yatırım taahhütlü avans kredisi programını devreye aldık, 284 ürünü ilan ettik. Bu ürünlere ilişki yatırımlara 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vade ile piyasa koşullarından 20 puandan daha fazla bir avantajla TL yatırım kredileri veriyoruz. 300 milyar TL’lik bir kaynağı Merkez Bankamız bu alana yönlendirmiş oldu. Muazzam bir hızla kritik önem taşıyan yatırımların hayata geçmesi için çaba harcıyoruz.

2026 sonu itibarıyla tek haneli enflasyonu Türkiye’nin göreceğini ümit ediyorum.

ASGARİ ÜCRETTE HEDEF ENFLASYON MU, YIL SONU ENFLASYON MU BAZ ALINACAK?

Biz hiçbir zaman toplumun hiçbir kesimin alım gücünün enflasyona ezdirilmesine rıza göstermedik. Asgari ücrette geçmiş yıllar boyunca bu hassasiyetle davranıldı. Halihazırda düzey de böyle belirlendi. Yıl sonu itibarıyla gerçekleşen enflasyon dikkate alınacak hem de bir enflasyon öngörümüz var bu dikkate alınacak. Rekabet gücünü sağlamak, işsizliğin yükselmemesini sağlamak gibi pek çok hassasiyeti işveren, işçi kesimi bir arada değerlendirecek. TÜRK-İŞ başkanımız şimdi konuşulmasın diyor bence bu önemli bir tespit. Bunu konuşmamız bile enflasyon oluşturuyor diyor. Ben de aynı kanaatteyim, vakti geldiğinde tüm kesimler bir araya gelir. İşçi ve işveren kesimlerinin ortak akılla isabetli karara bizleri taşıyacağını öngörüyorum.

Bakmadan Geçme