• Haberler
  • Sağlık
  • Bakan Koca'dan Kene Uyarısı! Piknik Alanlarında Dikkatli Olun

Bakan Koca'dan Kene Uyarısı! Piknik Alanlarında Dikkatli Olun

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, piknik alanlarında kene ısırmasına karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı. Peki kene ısırması sonrası ortaya çıkan KKKA belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Havaların ısınmasıyla Türkiye'nin dört bir tarafından kene ısırması sonrası ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı haberleri gelmeye başladı.

Yaz aylarında Türkiye'nin kabusu haline gelen ve en çok Sivas ve bölgesindeki illerde görülen vakalara karşı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Sosyal medya hesabından yaptığu paylaşımda piknik alanlarında kene ısırmalarına karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunan Koca, vakayla karşılaşılması durumunda ise yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Ankara Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Dilek Bulut'un videolu uyarılarını paylaştı.

Bakan Koca, "Piknik alanlarında kene ısırmalarına karşı dikkatli olunmalı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kenelerle bulaşabilen ve bazen ölümle sonuçlanabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkabilmektedir. Hastalık, kene ısırmasından sonra bir ila üç gün içerisinde belirti verebileceği gibi bu bazen 7-10 güne kadar uzayabilir. Alınması gerekli önlemleri mutlaka öğrenelim." ifadelerine yer verdi.

ARAZİYE ÇIKARKEN AÇIK RENKLİ KIYAFET GİYİN!

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Dilek Bulut da KKKA hastalığının 1 ila 3 gün içerisinde ortaya çıktığını bazı durumlarda 7-10 güne kadar da devam edebildiğini söyledi.

Bulut, "Bağ, bahçe, ormanlık alan, piknik alanlarını ziyaret ederken tüm vücudu örten kıyafetlerin giyilmesi önemlidir. Bu keneden korunmak için önemli bir yöntemdir. Ayrıca pantolon paçalarının üzerine çorap çekilmesi ve kenenin fark edilebileceği açık renkli kıyafetler giyilmesi de yine keneden korunabileceğiniz basit bir yöntemdir.

VÜCUDUNUZDAKİ BU ALANLARI MUTLAKA KONTROL EDİN!

Özellikle, kasık, koltuk altı, kulak arkası, diz arkası gibi alanlar kenelerin rahatlıkla saklanabileceği alanlar olduğu için bu alanlara bakılması, kontrol edilmesi önemli. Keneye kesinlikle çıplak elle temas edilmemesi gerekiyor. Varsa bir eldiven veya naylon bir poşey yardımıyla yoksa da bir bezle kenenin vücuda yapıştığı en yakın yerden tutarak keneyi çekip bertaraf edilmesi en önemli adımdır" dedi.

KKKA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bulut, KKKA hastalığının 10 gün içerisinde ortaya çıkabildiğini ve bu süre içerisinde kene ısırmasına maruz kalan kişinin kendisini takip etmesi gerektiğini ifade ederek KKKA hastalığının belirtilerini şu şekilde sıraladı;

Ateş

Halsizlik

Kas ağrısı

Baş ağrısı

Bulantı

Kusma

İshal

Bu belirtilerden herhangi birisi varsa ve riskli kene teması varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. 

Bakmadan Geçme