• Haberler
  • Siyaset
  • Bakanlardan peş peşe boykot karşıtı söylemler geldi! Hangi bakanlar tepki gösterdi?

Bakanlardan peş peşe boykot karşıtı söylemler geldi! Hangi bakanlar tepki gösterdi?

Bakanlardan peş peşe boykot karşıtı söylemler gelirken boykotun hukuka aykırı olduğunu iddia ettiler, 'sabotaj girişimi' olarak değerlendirildi.

İBB Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolar 2 Nisan’da tüketimin durdurulması çağrısına dönüşmüştü.

Boykot paylaşımları yargının hedefi olmuş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykot çağrısında bulunanlar hakkında "ayrımcılık" yaptıkları ve "halkı düşmanlığa sevk ettikleri" iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, A Haber canlı yayınına telefon bağlantısıyla katıldı. Kacır "boykot çağrılarının asıl amacının Türkiye ekonomisine zarar vermek olduğunu" öne sürdü, "Türkiye'ye, Türkiye'nin üretim gücüne, istihdamına, emekçilerine, esnafına, girişimcilerine, sanayicilerine, topyekun milletimize zarar verme teşebbüsüdür bu" dedi.

Bu tür girişimlere "fırsat vermeyeceklerini" söyleyen Kacır şöyle konuştu:

"Milli markalar arasında birtakım ayrıştırıcı yaklaşımlarla listeler oluşturdular, 'boykot edeceğiz' dediler. Nihayetinde 2-3 gün içerisinde Türkiye ekonomisini zarara uğratmaya dönük bu girişimi de adeta ağızlarındaki bakla gibi çıkarmış oldular. Başından beri nihayetinde ülkeye zarar verme, gündemi değiştirme maksadı var. İçine düştükleri çukurdan çıkamayacaklarını bildiklerinden, milletimizin olanın bitenin farkına varmasını engellemeye dönük bir çaba. Bunu böyle farklı yöntemlerle adım adım devreye sokmaya çalıştılar ama asla başarılı olamayacaklar. Allah'ın izniyle emekçilerimiz, sanayicilerimiz işinin başındadır. Türkiye çok büyük bir üretim ülkesidir. Türkiye'nin yerli ve milli markalarına kastetmek, ekonomisini durdurma çağrıları yapmak üretim düşmanlığı değil de nedir?"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı ve "Sorumsuz çağrılarıyla emekçilerimizin, istihdam oluşturan girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin ekmeğiyle, helal kazancıyla oynamaya çalışanlar asla amacına ulaşamayacaktır" ifadesini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bu güce zarar vermek isteyenlerin hedefi sadece markalar değil, emeğimiz, birlikteliğimiz ve geleceğimizdir. Boykot adı altında yürütülen kirli söylemler, bu milleti yıldıramaz. Aziz milletimiz neyin ne olduğunu bilir, ferasetiyle, basiretiyle her oyunu bozar. Toplumu bölmeye çalışanlar yine ve her zaman kaybedecektir. Biz biriz ve birlikte güçlüyüz" paylaşımı yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından "Toplumsal birliği bozmayı, Türkiye'ye kaybettirmeyi amaçlayanlara karşı dimdik duruyor ve bu zihniyeti reddediyoruz. Bu ülkenin değerlerine, emeğine, büyümesine zarar vermeyi amaçlayanlar hiçbir zaman başarılı olamayacaklar" diye yazdı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de "Boykot naralarıyla ayrıştırıcı söylemler üretenler, milletimizin birliği ve beraberliği karşısında her daim yenilmeye mahkumdur" dedi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tekin, "Yerli ve milli markalara yönelik boykot çağrılarının, ülkemizin daha müreffeh yarınlara ulaşmasına zarar vereceği açıktır. Bilinmelidir ki, bu büyük millet kendi emeğini kimseye asla yem etmeyecektir" ifadelerine yer verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise şöyle yazdı: "Boykot diyerek, bu milletin işini, aşını, esnafın siftahını, helal kazancını, çiftçinin emeğini, alın terini hedef aldınız. Ama şunu iyi bilin ki bu çağrılarla ne para kulelerini, yolsuzluk skandallarını örtebilir ne de bu millete zarar verebilirsiniz. Huzurumuzu ve ekonomimizi hedef alarak attığınız her adımda hep kaybetmeye mahkumsunuz!"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da boykot çağrıları nedeniyle dün açıklama yapmış ve "maddi kaybı" olan esnafın, şirket sahibi ve hissedarlarının borçlar hukuku kapsamında tazminat davası açma hakkı olduğunu belirterek, "Bu konuda kimse tereddüt etmesin" demişti. Bolat şöyle konuşmuştu:

"Boykot çağrıları ekonomiyi sabotaj girişimidir. Özellikle haksız ticaret, rekabet unsurları içermektedir. Kendilerini ülkenin efendisi ve sahibi zanneden, ‘biz ne istersek o olur’ anlayışıyla hareket eden ama 22 yıldır hüsrana uğrayan, kendilerini birinci sınıf üstenci vatandaş görüp, halkımızın çok büyük çoğunluğunu adeta ikinci sınıf vatandaş görme kibrine ulaşan ve sınıfsal üstünlük savaşı veren dar çerçevedeki lüks ve rant debdebesi içinde olan çevrelerin beyhude girişimi olarak görüyoruz."

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da sosyal medya hesabından "Ülkemizin geleceğine ve milletimizin emeğine doğrudan zarar verecek bu hareket boykot değil milli zarardır!"  diye yazdı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından "Milli markalarımıza 'boykot' adı altında yapılmaya çalışılanların, Türkiye’ye zarar vereceği aşikardır. Kendi üreticimize, kendi esnafımıza sırtımızı dönmek, kendi emeğimizi baltalamaktır" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'se Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuyla ilgili sözlerini yeniden paylaşmakla yetindi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ise boykota ilişkin henüz bir paylaşım yapmadı.

Bakmadan Geçme