• Haberler
  • Sağlık
  • Bakanlık Yok Demişti! Türkiye'de Maymun Çiçeği Hastalığı Görüldüğü Açıklandı

Bakanlık Yok Demişti! Türkiye'de Maymun Çiçeği Hastalığı Görüldüğü Açıklandı

Prof. Dr. Önder Ergönül: (Maymun Çiçeği)  'Türkiye'de belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü ama korkacak bir düzeye ulaşmış değil.'

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’da birçok ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

“14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır.” denilen açıklamada, 2024 yılında Türkiye’de maymun çiçeği vakasına rastlanmadığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının aksine Prof. Dr. Önder Ergönül, "Türkiye'de belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü ama korkacak bir düzeye ulaşmış değil." dedi.

Ergönül, virüsün iki farklı türü olduğunu ve bunlardan birisinin yayılmayı sağladığını belirterek, "Acaba daha hızlı yayılma söz konusu olabilir mi? Dünya Sağlık Örgütü altını çiziyor. Bu açıdan, ülkemizde, Türkiye'de şuanda belki tek tük vakalar görülmüş olabilir. Doğrudur belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü ama korkacak bir düzeye ulaşmış değil. Özellikle bir Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği olarak çok yakından izliyoruz. Aynı zamanda araştırma merkezimizde de bir çok araştırma yapabilecek düzeydeyiz. Daha önce yaptık bunun çalışmasını ama bunlar tek tük vakalar. Bir panik yaratacak durum söz konusu değil şuan."

Ergönül'ün açıklaması vatandaşlarda tedirginlik oluşturdu.

Bakmadan Geçme