• Haberler
  • Ekonomi
  • Bayram Öncesi Bakanlık Müfettişleri Sahaya İndi! Marketlere Fahiş Fiyat Denetimi

Bayram Öncesi Bakanlık Müfettişleri Sahaya İndi! Marketlere Fahiş Fiyat Denetimi

Yaklaşan kurban bayramı öncesi vatandaşların mağdur edilmemesi için Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Birçok ilde bakanlık müfettişleri marketlerde fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi.

Ticaret Bakanlığı ekipleri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi yaptı.

Ticaret Bakanlığı ekiplerince düzenli olarak gerçekleştirilen fahiş fiyat ve etiket denetimleri, Kurban Bayramı öncesi artırıldı.

Bakanlık ekipleri, Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'nın aralarında bulunduğu 10 ildeki marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik denetim yaptı. Ankara'da çok sayıda marketi ziyaret eden ekipler, ürünlerin fahiş fiyatla satılıp satılmadığını kontrol ederek, raflardaki etiket fiyatları ile kasa fiyatları arasında fark olup olmadığını inceledi. Meyve ve sebze reyonlarında ise ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi, Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi.

İDARİ YAPTIRIM UYGULUYORUZ

Ankara İl Ticaret Müdürü Vekili Elif Tan, "Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla marketlerde haksız fiyat artışı ve fiyat etiketiyle ilgili denetimlerimizi yoğunlaştırdık. Fiyat etiketi denetimlerinde öncelikli olarak malın fiyat etiketinin bulunup, bulunmadığını kontrol ediyoruz. Daha sonra fiyat etiketinde malın ayırt edici özelliği, üretildiği yer, satış fiyatı, birim fiyatı ve satış fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih gibi hususların bulunup, bulunmadığını inceliyoruz. Ayrıca etiket fiyatıyla kasa fiyatının uyumlu olup, olmadığının kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Herhangi bir uyumsuzluk durumunda idari yaptırım uyguluyoruz" dedi. 

Antalya'da da kurban bayramı öncesinde denetim yapan İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, zincir marketlerdeki fahiş fiyat ve etiketleri inceledi.

Bakanlığa ait HKS isimli uygulama ile ürünlerin fiyat izini de takip eden görevliler, fiyatların fahiş olup olmadığını denetledi.

Ticaret Bakanlığı ekipleri, kurban bayramı öncesinde denetimlerini sıklaştırdı. Zincir marketlerin şubelerine yapılan denetimlerde ürünlerde etiket olup olmadığı, etiketlerde TL ibaresine, ürünün gramaj ve kilogram fiyatlarına, aynı zamanda fiyatın fahiş mi yoksa yasal sınırlar içerisinde mi belirlendiğine dikkat ediliyor.

Antalya'da yapılan denetimlerde ekipler paketli ürünlerin yanı sıra, marketlerin manav ve şarküteri reyonlarını da inceledi. Manav reyonunda ürünlerin üreticiden çıkış, toptancı haline geliş ve marketin satın aldığı fiyata kadar iz takibi yapıldı.

MOBİL UYGULAMA İLE TEK TEK İNCELENDİ

Ticaret Bakanlığının tüm mobil uygulama marketlerinden cep telefonlarına indirilerek kullanılabilen HKS Mobil uygulamasıyla ürünlerin etiketlerinde yer alan karekodlarlar taratılarak bilgiler alındı. Reyondaki fiyatla marketin alış fiyatı arasında fahiş miktar arandı. Denetim yapılan markette ekipler olumsuz bir durum tespit etmedi.

HER GÜN EN AZ 100 İŞLETME DENETLENİYOR

Antalya İl Ticaret Müdürü Halil Özşahan, tüm yıl boyunca ekiplerin sahada olduğunu, bayramlar öncesinde bir kat daha fazla denetim yaptıklarını söyledi. Vatandaşın mağdur edilmemesi için her gün yaptıkları denetimlerde kurallara uymayanlara para cezası verildiğini de anlatan Özşahan, “Her gün 100'ün üzerinde işletme denetleniyor. TL ibarelerine, etiket olup olmadığına, ürünün etiket fiyatıyla kasadaki fiyatının aynı olup olmadığına dikkat ediyoruz. Ürünlerde haksız fiyat, yani fahiş fiyat olup olmadığına da özellikle bakıyoruz. Uygun olmayanlara ürün başına 2 bin 200 TL para cezası veriliyor" dedi. 

Bakmadan Geçme