Bayramdan Etin Yanında Ne Tüketmemiz Lazım?

Elazığ Medilines Hastanesi'nde görevli kardiyoloji uzmanı Dr. Musa Bulut, Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu

Elazığ Medilines Hastanesi'nde görevli kardiyoloji uzmanı Dr. Musa Bulut, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala et tüketimi konusunda vatandaşları uyardı.

SİNDİRİM SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Dr. Bulut, bayramda artan et tüketiminin sindirim sorunlarına ve kabızlığa yol açabileceğini belirterek, bu sorunların önüne geçmek için etin yeşil yapraklı sebzelerle birlikte tüketilmesini tavsiye etti.

ETİN 1 GÜN BEKLEMESİ LAZIM

Et tüketiminin çok önemli olduğunu aktaran Uzm. Dr. Bulut, “Eti keser kesmez yememek gerekiyor. Bir gün beklemesi daha iyi olur. Et keserken hangi hayvanların etini tüketeceğiz bu konuya dikkat etmek gerekiyor.

LİFLİ VE YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER TÜKETMELİYİZ

Bizim önerdiğimiz daha çok otlayan ve gezen hayvanlardır. Büyükbaş hayvan da olabilir ama daha çok küçükbaş et tüketimini öneriyoruz. Bunun nedeni de sindirimi daha kolay oluyor.

Pişirme yöntemi olarak da haşlamayı öneriyoruz. Et tüketirken, yanında tatlı karbonhidratlarla beraber değil de daha çok lifli ve yeşil yapraklı sebze ile tüketirsek sindirim ve kabızlık problemleri de yaşamamış oluruz.

HER GÜN ET TÜKETİLMEMELİDİR

Dr. Bulut, bayram süresince her gün et tüketmenin sağlık açısından zararlı olabileceğini belirtti ve haftada en fazla iki kez et tüketilmesini önerdi. Kurban Bayramında hayvanlar kesildikten sonra büyük bir korku ile kesildiği için kaslarda korku etkisi ile spazm oluşur.

SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

O dönemde taze kesilen etin yenmesi ette katılık oluşturduğu için sindirimi bayağı zorlaştırıyor. Kesilen kurban etinin üstünden ne kadar süre geçerse o kadar daha iyi olur. Çünkü yediğimiz etten dolayı mide, bağırsak veya kabızlık sorunlarla karşılaşmak istemeyiz. Kestiğimiz kurban etini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak lazım. İyilik kalbe iyi gelir” dedi.

Bakmadan Geçme