Bel Fıtığı Nedir? Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?
Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerin dış tabakasının zayıflaması veya yırtılması sonucu içerisindeki jelatinimsi maddenin dışarı doğru sızmasıyla oluşan bir durumdur. Bu durum, omurga bölgesinde şiddetli ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve bacaklarda ağrı gibi belirtilere neden olabilir.
BEL FITIĞI NEDEN OLUR?
Bel fıtığına yol açan faktörler arasında ağır kaldırma, ani hareketler, düzensiz oturma veya yatma pozisyonları, obezite, yaşlanma ve omurga deformiteleri gibi durumlar yer alabilir.
DOÇENT DOKTOR ERCAN HASSA'DAN AMELİYATSIZ BEL FITIĞI TEDAVİSİ
"Merhaba, ben Ankara Memorial Hastanesi'nden Doçent Doktor Ercan Hassa. Burada ortopedi bölümünde omurga cerrahisiyle ilgileniyorum ve bugün sizlere bel fıtıklarının cerrahi dışı yöntemleri hakkında bilgi vermek istiyorum.
Bel fıtıkları, günlük yaşamda sıkça karşılaşılan ve özellikle ağır işlerde çalışan veya belirli bir yaş grubunda bulunan kişilerde sıkça görülen bir durumdur. Bu durum hem hastalarda ciddi bir konfor kaybına neden olur, hem de sürekli hastane başvurularına yol açar ve yüksek miktarda ilaç kullanımına sebep olabilir. Bu hastalık genellikle bel ağrısı ile başvuru nedenidir.
Özellikle cerrahi yöntemler denenmiş veya önerilmiş ancak yeterli fayda sağlanamamış veya ciddi komplikasyonlarla karşılaşılmış hastalar, cerrahi dışı yöntemlere yönlendirilmektedir. Bu yöntemlerle hastaların ciddi komplikasyonlarla karşılaşmadan tedavi edilmesi ve ağrılarının önemli ölçüde azalması amaçlanır. Bu sayede hastaların ilaç kullanımı azalır ve yaşam kaliteleri artar.
Son yıllarda omurga cerrahisinin öncelikli uygulamaları arasına giren bu yöntemler, özellikle iş gücü kaybının önlenmesinde önemli bir gelişmedir. Bu tedavi yöntemleri, özel nitelikli iğneleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilir ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı ve ağrılarından erken kurtulmayı hedefler.
Bel ağrısı veya bacağa yayılan bel ağrısı olan hastalar, cerrahi öncesi merkezlerde bu yöntemler hakkında bilgi alabilir ve tedaviye başlayabilirler. Bu yöntemler, bel ağrısı olan hastaların %70 ila %80'inde başarıyla uygulanabilmektedir. Dolayısıyla, bel fıtığı tedavisi konusunda bilgi almak isteyen hastaların bu yöntemleri değerlendirmeleri faydalı olacaktır."
KURU İĞNELEME NEDİR?
Kuru İğneleme (dry needling) ve Miyofasiyal. Vücudumuz uygun uyarı ile uyarıldığında, sinir sisteminin doğal tepkisi iyileşmesine yardım etmek için reaksiyon zincirlerini başlatır. Odaklanmış zararlı uyarana karşı sinir sistemi tepki artırması Kuru iğneleme tekniğinin hedefidir. Endorfin ve kortikosteroidler gibi Nörokimyasallar, serbest kalır. Bağışıklık sistemi yaralı bölgeye beyaz kan hücreleri getirir. Oksijen ve besin taşıyan kırmızı kan hücreleri (inflamatuvar yanıt) dokuda aktifleşir.
Kuru iğneleme uygulaması kasları rahatlatır. Gergin bir kas iğne varlığında ağrılı olabilir; çünkü sinir sistemi, spazmı inhibe etmek ya da durdurmak için kas için uygun bir geri bildirim gönderir. Bu spazm genellikle hastanın yaşadığı ağrı ya da fonksiyon bozukluğunun nedenidir.Kuru iğnelemenin ağrı ve fonksiyon bozukluğunda kullanılma nedeni olarak bir inhibisyon elde edilmesi veya spazmın durdurulması görülebilir.