• Haberler
  • Dünya
  • Belucistan Neresi? Belucistan Hangi Bölgede? Müslüman mı?

Belucistan Neresi? Belucistan Hangi Bölgede? Müslüman mı?

İran, Pakistan'da konuşlanan Belucistan Kurtuluş Ordusu milislerinin kamplarına geniş çaplı füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırı sonrasında gündem olan Belucistan merak edilen ve araştırılan konulardan oluyor.

Belucistan (Beluçça: بلوچستان‎‎), Güneybatı Asya'da Beluçların yaşadığı kurak ve dağlık bir bölgedir.

Günümüzde bölge, üç ülkenin sınırları içinde yer alır: Pakistan, İran, Afganistan. Belucistan, Pakistan topraklarının %44'ünü oluşturan Belucistan eyaleti, İran'ın Sistan ve Belucistan adlı eyaleti ile Afganistan'ın Nimruz, Helmend ve Kandehar vilayetlerinin de bulunduğu güney bölgelerini kapsar.

Kuzeyinde Peştun bölgesi, doğusunda Sind ve Pencab, batısında İran toprakları bulunur. Mekran sahili de dahil olmak üzere güney kıyı şeridi, Umman Denizi ve Umman Körfezi'ne sınırdır. Bölgede yüzey şekilleri olarak yüksek dağlar, geniş, kıraç ve ıssız bölgeler ve bereketli yeşil vadiler bulunur.

Nüfus yaklaşım 18-19 milyon civarındadır. Eyalet nüfusunun %52'sini Beluçlar %40'ını Peştunlar %8'ini Pencabi, Kürtler ve Farslar oluşturur. Ülke genelinde Şii nüfus çoğunlukta iken, eyaletin nüfusu ağırlıklı olarak Sünni Müslümanlardan oluşuyor.

Bakmadan Geçme