• Haberler
  • Dünya
  • Biden'dan NATO'da Gaf Üstüne Gaf! Seçim Yarışından Çekilecek Mi?

Biden'dan NATO'da Gaf Üstüne Gaf! Seçim Yarışından Çekilecek Mi?

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i kürsüye davet ederken 'Baylar bayanlar, Başkan Putin' dedi.

Biden'dan NATO'da Gaf Üstüne Gaf! Seçim Yarışından Çekilecek Mi?

Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump ile gerçekleştirdiği seçim münazarasındaki performansı nedeniyle eleştirilerin hedefi olan ABD Başkanı Joe Biden, Washington’da yapılan NATO Zirvesi sırasında yeni bir gafa imza attı.

Yanında bekleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i "Baylar bayanlar, Başkan Putin" sözleriyle takdim eden Biden, kısa sürede hatasını fark ederek "Başkan Putin mi? Başkan Zelenskiy! Putin'i yenmeye çok odaklanmışım” ifadelerini kullandı. Son gafının yaşı nedeniyle Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde adaylıktan çekilme baskılarıyla karşı karşıya olan Biden'ı zor durumda bırakabileceği yorumları yapıldı.

BIDEN'IN AKIL SAĞLIĞI TARTIŞILIYOR

ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Başkan Adayı Donald Trump, Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde seçmenleri kendilerine oy vermeye ikna etmek üzere siyasi münazara gerçekleştirmişti. 90 dakika süren münazara boyunca Biden’ın zaman zaman dikkatini toplayamaması ve bazı noktalarda söylediklerinin anlaşılmaması Demokratlar arasında kaygıya yol açmıştı. İkili arasında gerçekleşen münazara, 81 yaşındaki Biden’ın yaşı ve bilişsel yetenekleri nedeniyle başkanlığa uygun olmadığı tartışmalarını yeniden alevlendirmişti.

SEÇİMDEN ÇEKİLME ÇAĞRISI

Demokrat Partili bazı kesimler ve Biden'ı destekleyen bazı medya kuruluşlarından Biden'a başkanlık seçimlerinden çekilme çağrısı yapılırken, Biden ise Trump'a karşı en iyi alternatifin halen kendisi olduğunu belirterek yarıştan çekilmeyeceğini ifade etmişti.

TRUMP'I BİR KEZ DAHA YENECEĞİM

İlerleyen yaşı nedeniyle yapılan ABD başkanlık yarışından çekilme çağrılarına son noktayı koyan Biden, yarışı tamamlayacağını vurguladı. "Başkanlık için aday olabilecek en nitelikli kişi olduğumu düşünüyorum. Trump'ı bir kez yendim ve yine yeneceğim" diyen Biden, "Yoluma devam edeceğim" diye konuştu. Kazanmasının mümkün olmadığına dair güçlü kanıtlar bulunmadığı sürece yarışta kalacağını ifade eden Biden, kaybetme ihtimaline atıfla "Kimse bunu söylemiyor. Hiçbir anket bunu söylemiyor" dedi. Trump’ı yenebilecek başka insanların da olduğunu kaydeden Biden, buna rağmen devam eden seçim maratonuna işaret ederek "Ama sıfırdan başlamak çok zor” dedi.

GAF ÜSTÜNE GAF

Günün erken saatlerinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i yanlışlıkla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in adıyla çağıran Biden, basın toplantısı sırasında sorulan bir soru üzerine ise Kamala Harris yerine “Başkan Yardımcısı Trump” ifadelerini kullandı. Hatasını düzelten Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in başkan olabilecek nitelikte olduğunu belirterek, "Başkan olmak için yeterli olduğunu düşünmeseydim onu seçmezdim, en başından beri bu konuda hiç tereddüt etmedim. Başkan olmak için gerekli niteliklere sahip. Bu yüzden onu seçtim" şeklinde konuştu.

İSRAİL-GAZZE

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında farklı bir tutum sergileyip sergilemeyeceği sorulan Biden, İsrail hükümetinin Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin verme çabaları konusunda her zaman işbirliği yapmadığını söyledi. Biden, "Biz Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırma çabalarını çok zorladık ancak İsrail zaman zaman işbirliğine yanaşmadı" dedi.

Bakmadan Geçme