• Haberler
  • Dünya
  • Biden, Nükleer Savaşa Hazırlanılması İçin Talimat Verdi

Biden, Nükleer Savaşa Hazırlanılması İçin Talimat Verdi

New York Times'ın haberine göre mart ayında onaylanan gizli bir belgede, ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerine Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara hazırlanmaları talimatını verdi.

Başkan Biden, Mart ayında ABD için son derece gizli bir nükleer stratejik planı onayladı. Bu plan, ilk kez Amerika'nın caydırıcılık stratejisini, Çin'in nükleer cephaneliğini hızla genişletmesine odaklanacak şekilde yeniden yönlendiriyor.

Bu değişim, Pentagon'un Çin'in stoklarının önümüzdeki on yıl içinde ABD ve Rusya'nın stoklarıyla rekabet edecek büyüklüğe ve çeşitliliğe ulaşacağına inanmasının ardından geldi.

Beyaz Saray, Bay Biden'ın, Çin, Rusya ve Kuzey Kore'den gelebilecek olası koordineli nükleer tehditlere karşı Amerika Birleşik Devletleri'ni hazırlamayı amaçlayan "Nükleer İstihdam Rehberi" olarak adlandırılan revize edilmiş stratejiyi onayladığını hiçbir zaman duyurmadı. Yaklaşık dört yılda bir güncellenen belge o kadar gizli ki elektronik kopyası yok, sadece birkaç ulusal güvenlik görevlisine ve Pentagon komutanına dağıtılan az sayıda basılı kopyası var.

Ancak son konuşmalarda, iki üst düzey yönetim yetkilisinin, Bay Biden'ın görevden ayrılmasından önce Kongre'ye daha ayrıntılı ve gizli olmayan bir bildirim yapılması beklenmeden önce, dikkatlice sınırlandırılmış, tek cümlelerle değişikliğe değinmesine izin verildi.

Pentagon'da görev yapmış bir MIT nükleer stratejisti olan Vipin Narang, akademiye dönmeden önce bu ayın başlarında , "Başkan yakın zamanda birden fazla nükleer silahlı düşmanı hesaba katmak için güncellenmiş nükleer silah istihdam kılavuzu yayınladı," dedi. "Ve özellikle," diye ekledi, silah kılavuzu Çin'in nükleer cephaneliğinin "büyüklüğündeki ve çeşitliliğindeki önemli artışı" hesaba katıyordu.

Haziran ayında, Ulusal Güvenlik Konseyi Silahların Kontrolü ve Yayılmasının Önlenmesi Kıdemli Direktörü Pranay Vaddi de, ABD'nin aynı anda veya art arda patlak veren nükleer krizlere nükleer ve nükleer olmayan silahların bir kombinasyonuyla yanıt vermeye hazır olup olmadığını ayrıntılı olarak inceleyen ilk belgeye atıfta bulunmuştu .

Vaddi, yeni stratejinin "Rusya, ÇHC ve Kuzey Kore'yi aynı anda caydırma ihtiyacını" vurguladığını, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kısaltmasını kullandığını söyledi.

Geçmişte, Amerikan düşmanlarının Amerikan nükleer cephaneliğini alt etmek için nükleer tehditleri koordine edebilme olasılığı uzak görünüyordu. Ancak Rusya ve Çin arasındaki ortaya çıkan ortaklık ve Kuzey Kore ile İran'ın Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya sağladığı konvansiyonel silahlar, Washington'ın düşüncesini temelden değiştirdi.

Rusya ve Çin halihazırda birlikte askeri tatbikatlar yürütüyor . İstihbarat teşkilatları, Rusya'nın karşılığında Kuzey Kore ve İran füze programlarına yardım edip etmediğini belirlemeye çalışıyor.

Yeni belge, 20 Ocak'ta yemin edecek olanın, üç yıl önce var olandan çok daha değişken ve değişmiş bir nükleer manzarayla karşı karşıya kalacağına dair çarpıcı bir hatırlatmadır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, Ekim 2022'deki kriz sırasında, Bay Biden ve yardımcılarının üst düzey Rus komutanlar arasındaki görüşmelerin kayıtlarına bakarak nükleer kullanım olasılığının yüzde 50'ye veya daha da yükseğe çıkabileceğinden korktukları sırada, Ukrayna'ya karşı nükleer silah kullanımıyla defalarca tehdit etti.

Biden, Almanya ve İngiltere liderleriyle birlikte Çin ve Hindistan'ı Ukrayna'da nükleer silah kullanımına yer olmadığına dair kamuoyuna açıklama yapmaya ikna etti ve kriz en azından geçici olarak yatıştı.

Birkaç Cumhuriyetçi başkanın eski kıdemli Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi ve Dış İlişkiler Konseyi'nin fahri başkanı olan Richard N. Haass bir röportajda "Önemli bir andı," diye belirtti. "Radikalleşmiş bir Rusya ile uğraşıyoruz; nükleer silahların konvansiyonel bir çatışmada kullanılmayacağı fikri artık güvenli bir varsayım değil."

İkinci büyük değişim Çin'in nükleer hırslarından kaynaklanıyor. Ülkenin nükleer genişlemesi, Başkan Xi Jinping'in Washington ve Moskova'nın cephaneliklerinin boyutuna ulaşmak veya onu aşmak için on yıllardır uygulanan "asgari caydırıcılık" stratejisini ortadan kaldırma kararlılığıyla yönlendirilen, iki yıl önce Amerikan istihbarat yetkililerinin tahmin ettiğinden bile daha hızlı bir hızda ilerliyor. Çin'in nükleer kompleksi artık dünyanın en hızlı büyüyen kompleksi.

Eski Başkan Donald J. Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üç yüz yüze görüşmenin ardından nükleer silahlarını teslim edeceğini güvenle öngörmüş olsa da, tam tersi oldu. Bay Kim, yetkililerin tahminine göre, şimdi 60'tan fazla silaha ve çok daha fazlası için yakıta sahip.

Bu genişleme, Kuzey Kore meydan okumasının doğasını değiştirdi: Ülke sadece bir avuç silaha sahip olduğunda, füze savunmaları tarafından caydırılabilirdi. Ancak genişletilmiş cephaneliği hızla Pakistan ve İsrail'inkine yaklaşıyor ve teoride Moskova ve Pekin ile tehditleri koordine edebilecek kadar büyük.


Yetkililer, kökten farklı bir nükleer ortamın Amerikan savaş planlarını ve stratejisini değiştirmesinin sadece zaman meselesi olduğunu söylüyor.

Bay Narang, Pentagon'dan ayrılırken "Dünyayı umduğumuz veya olmasını istediğimiz gibi değil, olduğu gibi görmek bizim sorumluluğumuzdur," dedi. "Bir gün geriye dönüp baktığımızda Soğuk Savaş'tan sonraki çeyrek asrı nükleer bir ara olarak görmemiz mümkün."

Yeni zorluk, "nükleer silahlı rakiplerimiz arasında gerçek bir işbirliği ve hatta gizli anlaşma olasılığı"dır dedi.

Başkanlık kampanyasında şimdiye kadar Amerikan nükleer stratejisine yönelik yeni zorluklar bir tartışma konusu olmadı. Siyasi kariyerinin çoğunu nükleer silahsızlanmanın savunucusu olarak geçiren Bay Biden, Çin ve Kuzey Kore'nin genişletilmiş güçlerini caydırma zorluklarına nasıl yanıt verdiği konusunda hiçbir zaman kamuoyuna ayrıntılı bir şekilde konuşmadı. Şu anda Demokrat Parti'nin adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de öyle.

Temmuz ayındaki son basın toplantısında , ikinci dönem için Demokrat Parti adaylığı için artık aday olmayacağını açıklamasından sadece birkaç gün önce, Bay Biden, Çin-Rusya ortaklığının daha geniş kapsamına müdahale etmenin yollarını arama politikası benimsediğini kabul etti.

"Evet, öyle yapıyorum, ancak bunun ayrıntılarını kamuoyunda konuşmaya hazır değilim," dedi Bay Biden. Bu ortaklığın Amerikan nükleer stratejisini nasıl değiştirdiğine dair hiçbir gönderme yapmadı ve kendisine soru da sorulmadı.

Harry Truman'ın başkanlığından bu yana, bu strateji ezici bir şekilde Kremlin'in cephaneliğine odaklanmıştı. Bay Biden'ın yeni rehberliği bunun ne kadar hızlı değiştiğini gösteriyor.

2020'de Kongre'ye sunulan gizli olmayan bir hesaba göre, Trump yönetiminin sonunda yayınlanan son nükleer rehberlikte Çin'den bahsediliyordu. Ancak bu, Bay Xi'nin hırslarının kapsamı anlaşılmadan önceydi.

Biden stratejisi , Pentagon'un Çin'in nükleer gücünün 2030'a kadar 1.000'e ve 2035'e kadar 1.500'e çıkacağı tahminlerini yansıtacak şekilde bu odağı keskinleştiriyor ; bu da kabaca Birleşik Devletler ve Rusya'nın şu anda konuşlandırdığı sayılara denk geliyor. Aslında, yetkililer Pekin'in şu anda bu programın önünde göründüğünü ve üç yıl önce ticari uydular tarafından tespit edilen yeni silo alanlarına nükleer füzeler yüklemeye başladığını söylüyor.

Pekin ile ilgili bir endişe daha var: Nükleer güvenlik ve emniyetin iyileştirilmesi konusunda ABD ile kısa süreli bir görüşmeyi durdurdu. Örneğin, yaklaşan füze testleri konusunda birbirlerini uyarma konusunda anlaşmaya varılması veya olayların veya kazaların nükleer çatışmalara dönüşmemesi için yardım hatları veya diğer iletişim araçlarının kurulması gibi.

İki ülke arasındaki bir tartışma, Bay Biden ve Bay Xi'nin Kaliforniya'da buluşup iki ülke arasındaki ilişkileri onarmaya çalışmalarından hemen önce geçen sonbaharın sonlarında gerçekleşti. Bu görüşmelere ortak bir bildiride atıfta bulundular, ancak o zamana kadar Çinliler daha fazla görüşmeye ilgi duymadıklarını ima ettiler ve bu yazın başlarında görüşmelerin bittiğini söylediler. Nükleer güvenlik görüşmeleri başlamadan çok önce devam eden Tayvan'a Amerikan silah satışlarına atıfta bulundular.

Dışişleri Bakanlığı'nda silah kontrolü, caydırıcılık ve istikrardan sorumlu müsteşar yardımcısı Mallory Stewart, bir röportajında ​​Çin hükümetinin "riskler hakkında görüşmemizi aktif olarak engellediğini" söyledi.

Bunun yerine, Pekin'in "Rusya'nın oyun kitabından bir sayfa almış gibi göründüğünü, ikili ilişkilerimizdeki gerginlikleri ve zorlukları ele alana kadar silah kontrolü, risk azaltma ve yayılmanın önlenmesi görüşmelerimize devam etmemeyi seçeceklerini" söyledi.

Çin'in çıkarına olanın "bu yanlış hesaplama ve yanlış anlama risklerini önlemek" olduğunu savundu.

Bakmadan Geçme